h1

Vad heter min fjäril?

juli 19, 2009

Regnet började igår kväll. Ganska våldsamt i fem minuter med åska som slog ned norrut och gjorde oss utan ström. Sen kom regnet fint då och då och det var alldeles lugnt och jag tänkte att grönsakslanden fick precis vad de behövde. Maken trodde regnet skulle upphöra vid lunch, det hade han läst på nätet. Men nej då, det regnar fortfarande. Finns det något som man blir så snabbt trött på? Även om trädgården nog gärna tar emot litet till. Men kul är det inte när det regnar under dagen och alla vill fika samtidigt i orangeriet. Men alla fick någorlunda plats idag.

Den satt på en rosbuske mellan skurarna. En enastående vacker svart-vit liten fjäril. Jag är ingen expert på fjärilar och hittar inte min fjärilsbok. Är det någon som kan upplysa om vad den heter? Tyvärr missade jag skärpan med mobilen när jag zomade in den. Vacker var den och försvann när jag på nytt försökte finna den.!cid_200807191395fjäril

Ikväll är sista möjligheten att lyssna på kammarmusikkonsert i Vamlingbo kyrka. Gå dit!

4 kommentarer

 1. Hej! Fjärilen heter krusbärsmätare. Ylva Tidvall, arkitekt i Burgsvik, lärde mig. Mitt hus och mina rosor o min hed närmast mig är fullkomligt översvämmade av denna fjäril, är överallt. Några krusbärsblad har jag inte heller kvar, måhända finns där ett samband
  hälsar Vanda


 2. Hej!
  och tack från mig och min dotter för en lång, lugn stund på Körsbärsgården den 17 juli. Vi landade i denna miljö utan att känna till den i förväg och det blev en mycket glad överraskning med väldigt gott fika och ett besök i den rofyllda trädgården (där även jag fotade madonnaliljan denna dag). Vilken underbar miljö, och vilken kontrast mot Hoburgen som vi just kom ifrån.
  Utan att kunna särdeles mycket om fjärilar är min gissning att det kan vara en ”grönfläckig vitfjäril”
  Jag har Nationalnyckelns band om dagfjärilar och bilden på en vuxen honfjäril stämmer rätt bra. Den är mycket ovanlig i Sverige och fortplantar sig endast på Mästermyr!!

  Finns på Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B6nfl%C3%A4ckig_vitfj%C3%A4ril men bilden i Nationalnyckeln (s. 169) stämmer bättre.

  Hälsningar från Härnösand


 3. Hej! Krusbärsmätaren finns också på bild i en gammal(1967) upplaga av Lundin: Insekter i färg, från Almqvist & Wiksell och den är det säkert.
  Trevligt med växtlighetsrapporterna. Vänliga hälsningar Britta, Hamra och Upplands Väsby.


 4. New here, from Toronto, Canada

  Just a quick hello from as I’m new to the board. I’ve seen some interesting comments so far.

  To be honest I’m new to forums and computers in general 🙂

  MikeKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: