h1

Ingmar Bergmans hus blir konstnärshem

oktober 23, 2009

Dagens glädjande gotländska nyhet, Ingmar Bergmans hus har köpts av en norrman Hans Gude Gudesen och han kommer att skapa en stiftelse för ett konstnärscentrum enligt Linn Ullmans konscept för anläggningen. Konstnärer ska kunna vistas i perioder i Bergmans hem. Dessutom har Gudesen tidigare på Bukowskiauktionen köpt in det mest av lösöret. Allt möbleras tillbaka som det var… En fantastisk upplösning på historien kring Bergmans hus. Nu blir det tillgängligt och hemmet i allmän ägo. Förmodligen blir husen mer offentliga. Det har på Fårö alltid varit en välbevarad hemlighet var han bodde; till Dämba kom man, men sedan? I och med försäljningen och stiftelsebildningarna har bilder och kartor på området offentliggjorts; nu kan alla ta sig dit.

Idag en stilla solig höstdag och en ensam promenad på alvret. Havet är ljusare än himlen, naturen så tyst. Enstaka småfåglar kvirrar lågt i enesnåren. Oxlarna har tappat sina löv i vindarna, nu försvinner också bären; horder av sidensvansar äter systematiskt rent träd efter träd. I min egen trädgård har jag faktiskt för några år sedan planterat ett sibiriskt äppelträd, ett sådant som Linné hade på sitt Hammarby, med tanke på småfåglarna. Det är ännu fyllt av små oxelbärsstora äpplen. Under min Venedigvecka hann valnötterna blåsa ned och tas om hand av möss och råttor antar jag. Hittade fem kvar på marken.

Fick en venedigbild av Margareta von Gejer (Partille bokhandel) som varit där nyligen. Cirka 500 kryssningsbåtar åker årligen genom Canale di Petrolio och angör Venedigs hamn. Man vill nu fördjupa kanalen för att kunna ta emot ännu större och fler båtar. Och det var fördjupandet av kanalen som blev upphovet till Venedigs översvämningar i modern tid. Nu när fördämningarna (MOSÉ) byggs anser de venetianska regionpolitikerna att man nog kan gräva ännu djupare och öka på trafiken. Om detta talas just nu på konferensen i Venedig. Och det är stora upprörda artiklar i dagstidningarna från ömse hållDSCN0057 mini

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: