h1

Inbäddad i dis och dimma

oktober 26, 2009

Södra Gotland inbäddat i dis och dimma. Jag ser inte kyrkan från mitt fönster, knappt ens oxeln fem meter härifrån. Gick ändå ut och drog upp ett antal pumpaplantor och lade dem på komposten; småpumporna tänker jag steka i ugnen. Hittade brytbönor inslingrade bland pumporna. God lunch fick de bli med parmesanost och smör. Promenaden idag gick längs Valars stränder på gyllene gräs och vätar. Skrämde upp några fasaner.

Några konstnärsvänner passerade och förundrades över att konsthallen nu står under tak. Det blir vackra rum. Vi ägnade eftermiddagen åt att planera och drömma om sommaren. I kvällningen hör jag traktorljud på grannåkern. Dags att plöja och för min del, gräva, men inte lika roligt att gå ut i leran och vätan längre. Men det är vackert med alla blommande dahlior och ringblommor i fukten.

Jag läser Agneta Pleijels senaste bok Syster och bror, den sista i trilogin om hennes släkt. Handlingen utspelar sig på 1830-50-talet i Stockholm, Isaac Berg, sångare och Lina (skådespelarens Lars Hjortsbergs dotter som förra boken handlade om) får en dövstum son och en musikalisk dotter. Sonen går på Manillaskolan och blir så småningom konstnär, dottern har en lovande musikkarriär som offras för familjen… Jag tycker om Pleijels språk och de tvära kasten i associationerna. Poetiskt. Läs den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: