h1

Vinskördetider på Gotland

oktober 27, 2009

Gotland och Öland är bra vinodlardistrikt, särskilt när plantorna växer nära stränderna. Västra kusten är bättre än den östra, det är något varmare här (jag antar att det hänger ihop med vindarna, de ostliga kan vara iskalla när det drar in från Ryssland). Stenåkrarna med mycket kalkstensflis håller värmen bra, jorden är genomsläpplig och stenen värmer. Visst blåser det vid havet men det innebär ju också att plantorna torkar snabbt. Uppenbarligen gillar de sol och torrt väder. Och lång växtsäsong. Här på ön började årets skörd i mitten av oktober och bären hade god sötma. Ännu har inte varit någon frost i vinfälten. Och inte heller är risken så stor för frost vid havsbandet under våren när plantorna knoppas. Lauri Pappinen, som äger Gutevin AB fick en skörd på 5,5 ton i år, hans flesta fält ligger längst ut på Näsudden. Nu är allt skördat och pressat och han kan ta det litet lugnt. Det har varit bråda tider se senaste veckorna!

– Finns det någon nackdel med att odla vin på ön undrar jag. – Ja, kalken drar till sig mineralerna och binder dem. Man måste tillföra spårämnen som magnesium till exempel, säger han. Vi sprutar spårämnena på bladen, folk tror att vi besprutar med gift. Men våra odlingar är helt ekologiska.

Sundres egen vinodlare fyller år idag. Många av oss i socknen var förstås där. Även han har skördat och är nöjd. Vi andra ser med spänning fram mot det ögonblick vi kan dricka det första Sundrevinet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: