h1

Att vara spökskrivare

december 5, 2009

Milt dis över Sundre. Fick med maken på promenaden runt socknen. Mötte ungefär 35 procent av befolkningen dvs 8 stycken. Trevligt med små pratstunder efter vägen.

Har ägnat dagen åt skrivande i andras namn. Spökskrivande alltså. Det är inte ofta jag gör det men ibland i officiella sammanhang när det ska vara förord i en speciell persons namn händer det. Det är ganska skojigt. Men jag gör det i det lilla formatet.

Väninnan jag promenerar mest med är professionell biografiförfattare och ger röst åt många, Pigge Werkelin, Annika Östberg, Börje Ahlstedt… Hon träffar dem, ber dem berätta om något som är en avgränsad berättelse och sen skriver hon en text som de får läsa och känna efter om de tycker att hon fångar deras ton rätt. Efter det läser de först när boken är klar. Hon är levnadstecknare, gör sig till den hon intervjuar. Journalistik i annan form. Väldigt mycket arbete men spännande. Hon blev intervjuad om detta i senaste numret av Svensk bokhandel. Någon gång har hon varit ren spökskrivare där hennes namn inte fanns med. Vederbörande hade sedan i en TV-soffa beskrivit hur skrivandet gick till. Att det var väldigt enkelt att skriva en bok. ” – Jag blir jätteirriterad när de säger att de har skrivit en bok, för det har de fasen inte gjort”, säger hon i intervjun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: