h1

Trettondagsafton

januari 5, 2010

Julens sista dag och en kväll för fest, maskerad och förvillelser. ShakespearesTrettondagsafton, Twelfth night, sades förr fått namnet för att den spelades första gången just på den dan, 1601… Hur som helst en av Shakespeares många förvillesepjäser med två tvillingar Viola och Sebastian som lider skeppsbrott och inte vet att den andre lever, Viola klär ut sig till man, blir kär i hertig Orsino, i vars tjänst hon träder (som man) och för vilken hon ska fria till den sköna Olivia som blir kär i Viola som hon (Olivia) alltså tror är man… Och så dyker Sebastian (som Olivia tror är Viola fast man) upp…

Vi har sett Shakespeare på Romateatern i mer än tjugo år. Trettondagsafton var en av de allra första. Och bästa.

Idag är stilla och vitt. När vänninnan, hunden och jag gick vår promenad pulsade vi i flera decimeter nysnö över alvret och såg en plog av tio vita svanar mot blå himmel och snö. Ännu en ganska mild dag, förmodligen någon enstaka minusgrad.

Ikväll blir varken fest eller förväxling, vi jobbar flitigt med skrivande respektive skissande. Ikväll tycks det bli storkväll i TV för de serier som varit av någon slags kvalitet. Sen är också det slut och vi får glädja oss åt Rapport och Vädret igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: