h1

00-tal. I böckernas värld handlar det bara om pengar

januari 7, 2010

Promenaden med väninnan och hunden gick åter över alvret. Hunden löper men här finns inga hanhundar och jägarna har åkt tillbaka till Stockholm efter sin jul-break. Någon minusgrad, då och då några snöflingor, till och från en solglimt. Och en liten försmädlig vind från norr som får kinderna att blossa och långsamt stelna. Nu har även rapphönsen anlänt till fågelbordet.

Vi talade om hur det var med skrivandet ”förr”. ”Förr” var för 6-7 år sedan, då alla våra artikel-idéer togs emot med glädje av dagstidningar och månadsdito, då vi båda (fotograf och skribent) fick bra betalt, då jag kunde skriva faktaböcker typ Körsbärsgården, På Bellmans tid eller Linné, boningar, trädgårdar.. med hundratals bilder och ett hyfsat garantihonorar och en royalty som så småningom tickade ut. Vet inte vart det livet tagit vägen.

Väninnan talade om när Månadsjournalen hade ambitioner att bli en svensk Vanity Fair och där möjlighet fanns att göra djupa artiklar om ovanliga kulturpersoner. Ja tidskriften las ned. Vi hade en artikel i ”pipen” som skulle ha kommit ett nummer senare, den tog Julstämning. Det var väl då den enda som kunde tänka sig trycka en seriös kulturartikel. Egentligen ligger det här bara några år tillbaka i tiden. Men det är som i en annan värld. Allt förändras i rasande takt. Mitt bokmanus jag arbetar med sedan ett drygt halvår, har det en chans den dag det är klart?

Jag tror faktiskt det fortfarande finns läsare. men var hittar de recensionerna, presentationerna? Var hittar de böckerna?  Såg i dagens DN en notis om en fotoutställning på Kulturhuset av Alessandra Sanguinetti från Pampas i Argentina. Den visas ännu några dagar.  Och den har pågått LÄNGE. Men ingen har vetat om den. Utrymmet har   i stället gått till dem som redan har utrymme, en ny vinkel kring Dan Brown, en ny intervju med en deckarförfattare vars alster blir TV-film eller spelfilm, en ny vinkel på Björn Ranelid som stjärna på ett slott. Och för säkerhets skull en ny blänkare om Moderna Museet i Malmö idag, fjärde artikeln på en vecka…

Anna Hallberg fick faktiskt utrymme i dagens DN att beskriva detta: I böckernas värld handlar det bara om pengar.

2 kommentarer

 1. Nu hittade jag din blogg.
  Solen flödar och ingen behöver veta vad vi gör.
  Låt stjärnorna lysa av vanmakt på slottet. Ljus mattas snart.
  Har just läst Dan Brown kopia på davinci koden som var lite kul för konsthistoriker, men den här upprepningen var bara trist tyvärr.
  Jag försöker njuta av att allt går långsammare.

  Min älskade bloggventil är helt neglected.


 2. Hej!
  Sanguinettis utställning stod det att läsa om i den utmärkta tidningen ETC, de publicerade även några av fotona inför utställningen. De stora tidningarna har ju tyvärr en oftast begränsad och likriktad rapportering, man får söka sig till utkanterna.
  Men Hallbegs artikel i gårdagens DN var sannerligen ett lysande undantag.
  Mvh
  Katarina AneerKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: