h1

Jag har alltid älskat smutsiga fönster…

februari 9, 2010

Ja, det är Björner Torsson, poeten i grannsocknen som fått Sveriges Radios lyrikpris, som säger så i radioprogrammet Biblioteket P1. Och han berättar om alltings förfall, hur allt förändrats och hur mycket han älskar att se de här förskjutningarna, upplösningen. Patina, skulle man säga bland mina tidigare kollegor, antikvarierna. Åldrandets skönhet, som vi vill skulle få finnas till fasa för alla samhällsutvecklare och stadsarktiekter, som ville riva när byggnader och miljöer åldrades. Det är ett oerhört fint program om Björners diktargärning, om ett långt liv som alltid brottats med livets förgänglighet, om förfallet och döden. Han talar om en bild av sin fru Stinas farmor när hon var 95, skrynklig som ett katrinplommon och så oerhört vacker. Ja så är det ju. Essensen av en människa är just i dödsögonblicket, livsvisdomen som plöjt sina spår. Nu är konstverket färdigmålat. Jag har några favoritbilder som jag gärna återkommer till, Karen Blixens ansikte mot slutet och Georgia O´Keefes otroligt rynkiga nyansrika ansikte när hon passerat de nittio.

Intervjuaren är Louise Epstein. Jag känner henne inte men blev djupt tagen av hennes frågor. Ett enastående fint samspel. Lyssna på programmet!

Jag är förkyld, genomförkyld. Det är otänkbart att gå ut. Egentligen sänglägessjuk, om det inte vore så att då beckar jag helt igen. Så det har varit en dag framför datorn med snorvatten droppande på tangenterna. Radio lyssnar jag på i datorn, på riktiga radion finns ingen mottagning i Sundre.

One comment

  1. Jag fäste mig också vid hans beskrivning av Kristina Torssons farmor (Elin Larsson hette hon väl?) och att ett rynkigt ansikte kan vara så vackert. Tänk bara på Brita af Geijerstam. Hon hade ett oerhört ansikte, med erfarenheten ristad i det.
    Jag måste också påminna om folkmusikern och sångaren Sofia Karlsson som i ett tv-program sa att hon längtade efter att bli 60 och den vishet som finns hos äldre. Tja, hur vis är man egentligen?/Kersti KollbergKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: