h1

Om samarbete mellan Körsbärsgården och BAC (Baltic Art Center i Visby)

mars 18, 2010

Idag har vi träffat företrädarna för BAC (Baltic Art Center) i Visby, Lisa Rosendahl och Anders Schweitz, och visat dem Konsthallen och lokalerna för Artists in Residence. Vore roligt att kunna utveckla ett samarbete på sikt. BAC  kom ju till för drygt tio år sedan och tanken var då både internationella utställningar i Björkanderska huset vid hamnen och ett program där konstnärer inbjöds att vistas och verka på ön. Numera har utställningsverksamheten upphört men Prodduction in Residence , PIR,(internationella konstnärer, som väljs ut av en internationell jury för att vistas här en längre tid) finns kvar och i år kommer bland andra Fiona Tan från Holland att vara här (Fiona var Nederländernas utställare på Biennalen i Venedig 2009, jag skrev om henne då.) Vid sidan om detta finns också Artists in Residence , AIR, som nordiska och baltiska konstnärer kan söka till och där man under 4-8 veckor  på  BAC  innehar stipendium och får ekonomiskt stöd för det man vill göra. För närvarande är en lettisk stipendiat här som vill studera tidsuppfattning när han lär sig spela dragspel! Det låter märkligt men också intressant på den beskrivning Lisa gav, som jag inte riktigt kan återge.

Vi talade om min gamla utredning som jag gjorde för Utbildningsdepartementet 1996(?) om forskning inom de konstnärliga högskolorna. Då var tanken att denna forskning skulle förläggas på Gotland. Idén var för tidigt väckt. När utbildningsministern lämnade sin post begravdes förslaget.  Nu 15 år senare är den på väg att förverkligas, dock kommer inte längre  utbildningen Gotland tillgodo…

Förhoppningsvis blir det någon form av samarbete mellan BAC och Konsthallen. Vore roligt att någon gång visa vad de internationella konstnärerna arbetar med på ön. Vi har ju lokalerna!

Imorgon blir vi åter ”fulltaliga” i Sundre. Vanja, som ju bröt lårbenet tidigare , kommer hem. Hoppas det går bra. Här är ännu isfläckar runt hennes hus, hon kan bara gå med rullator, och måste ha hjälp med mycket. Det kan inte vara lätt att som ensamstående komma hem när man inte ens klarar att klä av och på sig. Men så är dagens sjukvård och service. Hon kan inte sitta på en vanlig stol och någon specialstol kan hon inte få låna. Hon får stå eller ligga. Eller sitta på rullatorn. Stolen hon skulle behöva kan hon få köpa. 8000:- kostar den, det är mycket pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: