h1

Smålandsresa till Högakull, Tovaholm, Gransholm och Råshult

mars 29, 2010

Två dagar i Småland bland släktminnen och vänner. Vi for med båten fredag kväll till Oskarshamn och var redan vid halv tio i Högakull på småländska höglandet. Gården är bokstavligen full med minnen, brev, foton från sena 1800-talet och framåt. Jag dyker genast in bland lådorna i garderoberna, kan inte hjälpa det. Och små felande pusselbitar lägger sig på plats.

Stararna har invaderat träden intill trädgården och på ”brönen” vandrar en ensam trana, de brukar vara två som häckar bakom ladugården. Arrendatorn oroar sig för vad som hänt tranfamiljen. Jag föreslår att det är fjolårsungen som anlänt och att paret kanske dyker upp… Stordiket porlar och forsar, det rinner upp i mossarna här och far sedan långt långt, byter namn på vägen och blir en riktig å för att sedan mynna ut i en sjö. Men här översvämmar den f n vägen. Fågeljubel överallt. Det är verkligen vår! Varm lördag med 14 grader, regnig söndag. Vi tittade till en annan släktgård,  Tovaholm och besökte vänner på Gransholm och Råshult. Fick en stor korg nyvärpta ägg från alla de olika hönssorterna. Även ankägg. Påsken är räddad. Fyllda av nya intryck for vi hemåt. Att så mycket kan hända på två dagar!

2 kommentarer

  1. Är det gården Tovaholm i Korsberga som visas på fotografiet?


  2. – ja det är ”stora huset” på familjen Degaardts gård Tovaholm som visas på bilden, roligt att det kom med. Hälsningar Ulla D.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: