h1

Mer bröllopsförberedelser och recension i Dagens Nyheter

juni 17, 2010

Fin recension om Konsthallen i Dagens Nyheter.

Dan före dan kan man ännu sitta i solen och vira sidenband runt vitmålade stänger till bröllopet (kanske någon slags fertilitetssymbol, minns inte längre men vackra är de). Bruden och brudgummen har mycket att göra, Helga planerar maten..

Jag gick till min granne i norr för att hämta ett kakfat som hamnat där. Hon berättade om ett Sundrekalas från förr. Pappan fyllde 60 år och året var 1947. Det lagades mat och bakades i en vecka, ett tält restes på gården (tältet på Gotland var ett tält där man visade film , det var alltså en ambulerande bio i form av tält som for runt ön). Till kalaset hade de fått låna TÄLTET. El fanns inte då, kakorna och maten i den vedeldade ugnen måste passas NOGA. En kokamor kom och lagade maten och hade ansvaret.  Det var en dryg utgift för hushåll som inte hade kontanter. Kött fanns men mycket skulle ändå inhandlas.  Födelsedagsbarnet var engagerad i många föreningar och det kunde komma mycket folk. 104 var det som kom! HERRAR. Alla var matglada och åt mycket. Dan därpå var det damernas tur. De bjöds på kaffe och sju sorters kakor.

Ja det här är drygt 60 år sedan. Det känns som mer. En annan tidsålder. Där kvinnor och män på landet inte ens gick samtidigt på kalas. Jag kan inte låta bli att tänka på när jag som färsk länsantikvarie var inbjuden på en liten måltid på en gård och där byggarna, jag och husfadern satt vid dukat bord och passades upp av hustrun. Under hela måltiden stod hon i dörren och såg efter om något fattades. Att hon skulle sitta med vid bordet var uteslutet. Det var för drygt 20 år sedan.

En del har hänt sen dess.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: