h1

Strömavbrott!

juli 18, 2010

Plötsligt kom REGNET! Efter en månad av torra, heta soliga dagar och tropiska nätter. Men glädjen varade inte länge, med regnet följde åska, blixtnedslag och STRÖMLÖSHET. Man är naiv, tror att strömmen väl kommer om några timmar. Men nej. Vi ringde GEAB som ansvarar för elförsörjningen, men Felanmälan svarade bara ”det är många som ringer nu; var vänlig försök senare..” Helga försökte driva kaféet ändå, det var MYCKET folk men porslinet tog slut och vi hade ingen ström till vare sig kaffe eller mat. Inget vatten heller (Det är myckket som går på el!) Vad skulle ske med kvällens teater?

Vi gick och lade oss med absolut allt porslin odiskad  ett strömlöst hus, delade en flaska vatten att borsta tänderna i. Vaknade sex. Ingen el. Nu fick jag i alla fall tag i en vänlig man på GEAB som menade att en man skulle ta sig söderut men han visste inte när han skulle nå Sundre. Vid middagstid började våra sex frysar/kylar läcka; en vänlig granne från grannsocknen gav oss dricksvatten och lånade ut sitt elagregat som klarade två av våra frysar…Jag värmde regnvatten från vattenunnorna och lagade två kakor i vedugnen. Längtan efter GEABs repratör var stor.

Vi hade 400 besökare i konsthallen idag, det är två av kafeets bästa dagar under sommaren och vi har inte kunnat servera våra gäster! Jag som inte kommer ur balans särskilt lätt, har verkligen varit stressad. Mest över detta elbolag  med sin telefonsvararservice som man inte når! När jag till slut fick tag i en ansvarig person på GEAB vid tre-tiden hävdade han att han inte kände till att vi hade elabrott i Sundre! Då hade vi varit utan ström i snart 30 timmar!

Strömmen kom åter vid stängningsdags strax efter klockan fyra. Nu diskar vi och försöker ordna upp i kaoset. I morgon stängt. Helga och fotografen Kalle Melander väntar på el…

Sundre är längst bort på Gotland. Det blev väldigt tydligt under de här två dagarna. Sundre är ingenting man prioriterar ens om det drivs en betydande näring härnere. ”Det är ju tio mil dit! Och tio mil tillbaka! Det åker vi inte ned till utan annat efter vägen”. Nej det är väldigt tydligt.

Signe, min företrädare klarade sig med vedugn, vattenpump och kanske regnvatten. Jag har tänkt mycket på henne dessa dagar. Men samhället har trots allt förändrats sedan hon startade för 60 år sedan. Jag har krav på dem som ska leverera ström. Frågan är om de känner ansvar  att leverera?

One comment

  1. […] är det för affärsrörelser som har stora lager som kräver el för att klara sig. Ägarinnan av Körsbärsgården i Sundre, allra längst söderut på ön, en av de drabbade näringsidkarna, intervjuades på radio Gotland […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: