h1

Om Drakfest vid Holmhällar, en friggebod av Le Corbusier och Austre Strand

juli 26, 2010

Konsthallen och kafeet har stängt på måndagar, så har det varit sedan vi tog över Körsbärsgården sommaren 2001. Men det är många som kommer hit och blir besvikna över att ha rest förgäves. ”Ni kan väl inte ha stängt när det är mitt i turistsäsongen”, var det någon som sa.

Vi behöver en dag i veckan för att andas. Tänka. Göra praktiska ting utan agenda. Måndagarna är viktiga.

Idag besökte vi Sören Brunes, en av våra nya utställare (vernissage lördag). Sören är ju en av landets främste scenografer (om inte den allra främsta), nu kommer han att visa annorlunda scenografier. Drömmar kring hus. Jag lovar det blir mycket spännande! Sören var på femtiotalet i Le Corbusiiers lilla sportstuga (Cabane) i Roquebrune på franska Riviäran, ett litet hus på 3×4 meter där ALLT var ritat av Le Corbusier. Han mätte upp huset i detalj, mätte allt inuti. Det blev ett litet häfte om bostaden som vi kommer att se på utställningen.  La cabane

Barbro Lomakka, en annan av våra utställare var här i helgen. Det känns i luften att nu är förändring..

Doften av liljor ligger tung över trädgården. All röda liljor är plötsligt vita(?) och de vita Crinonliljorna är rosa. Det var ingen ordning på försäljarna på Trädgårdsmässan. De gamla Maddonnaliljorna åt möss och råttor upp i vintras, de växte längs muren vid åkern, ett veritabelt skafferi för hungriga möss!

På lördag är det Drakfest vid Holmhällar, en härlig tradition sedan många, många år. Primus motor är Björner Torsson, Körsbärsgårdens nästa poet. Och i juryn återfinns två av våra konstnärer, Harald Lyth och Barbro Lomakka!

Byggplanerna till Austre Strand kommer kommunen att godkänna, lät kommunalrådet Lars Thomsson meddela på Sandstenens dag i lördags. Alla partier är eniga om detta. Dock vill man se ”tillräckligt avstånd från stranden” och en bantning av projektet. Och en plan. Undrar vad man egentligen är enig kring?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: