h1

Även i Sundre kan man fundera på vem som får Nobelpriset i litteratur

oktober 5, 2010

Jag hade fel förstås; det flyger ännu en del vitkindade gäss över Sundre på väg söderut. Men den stora avfärden var i förra veckan. Här blåser kraftiga vindar från ost. Är det därför en koloni tranor (några hundra) plötsligt stannade till i Hablingbo på sin väg söderut?

En vanlig dag för mig i oktober i Sundre: går upp med solen, läser morgontidningarna och tar en halvtimmespromenad på alvret med föresatsen att sedan gå in och skriva. Hamnar i stället i trädgården och vattnar (det är väldigt torrt av all blåst), plockar av litet tomater, äggplantor, paprika, fryser in persilja och rensar bland blommorna. Plockar in en stor bukett krasse. Några krikon var kvar på träden så det blev några burkar sylt. Kollar mejl och lagar lunch. Skriver på min bok mellan 1-5.30. Går runt socknen 5.30-7. Träffar tre grannar/jordbrukare på sina traktorer. Äter middag och går tillbaka till mitt skrivande.

Trädgården är fortfarande väldigt fin; alla grönsakerna utom bönorna är kvar, höstblommorna med rudbeckia, astrar, dahlior, tagetes och krasse tävlar i intensivrött!! Solen värmer och jag fikar och äter lunch ute på terrassen. Havet skummar mörkblått med vita toppar. Tror inte det är några turister kvar, men några deltidsboende har ringt och kommer till helgen. Under promnaderna funderar jag på boken och vem som ska få Nobelpriset i litteratur. Jag brukar inte kunna spå. Men Tomas Tranströmer har ju varit aktuell länge och fyller snart 80 (i vår). Men det ska inte bli en poet i år, säger de som vet. Och någon (några?) av Akademiens ledamöter har ju viss knytning till Afrika som ju varit temat på årets bokmässa. Så kanske någon där, Kenyas Ngugi wa Thiong´o? Maria Schottenius säger nog vem det blir i morgondagens DN.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: