h1

Det lider mot höst och frost…

oktober 11, 2010

Med posten kom et bok, Vita lögner, som är namnet på Medelhavsmuseets nya utställning, som tar upp det faktum att grekernas och romarnas vita skulpturer alltså inte var vita utan bemålade. Ja det är ju ingen nyhet, man har vetat det länge, men i utställningen liksom boken (Arena förlag) går man på djupet med frågan och analyserar hur skulpturerna var målade. Egentligen otroligt gräsliga rekonstruktioner och det är svårt att föreställa sig att man verkligen skulle med flit ha förfulat antikens skulpturer på det viset. Skönt att läsa konstnären Cecilia Edefalks kapital i slutet; hon menar att rekonstruktionerna i utställningen är hårda och okänsliga, en hybrid mellan vetenskap och konst. Amatörmässiga. Och hon anser att antikens konstnärer som målade var utbildade särskilt för detta och att den sortens färgläggning inte går att återskapa i laboratorier. Så vi kommer nog inte närmare antikens bemålade skulpturer genom utställningen och boken. Uttrycken var med säkerhet helt annorlunda.

I grannsocknen var frost i morse och ikväll känns det kyligt även i Sundre. För säkerhets skull har jag tagit in alla tomaterna, de får nu eftermogna i fönstren och hängandes i knippen med skaft och blad. Det är mycket tomater, säkert tolv-femton kilo! Som vanligt är jag inkonsekvent: paprikorna och auberginen står kvar ute i landen (men några plantor har  faktiskt grävts upp och satts i växthuset). Till några av grannarna plockade jag av dahliorna, cinniorna, sammetsblomstren, rudbeckian m m och gjorde härliga höstbuketter (om det nu blir frost…) Och än så länge flyger vitkindade gäss över socknen. Och några taigasångare passerade Sundre berättade fågelspecialisten här Lars Jonsson. Två små gäster satt på min trapp. Sångare säkert, men vilken sort?

Kyrkan ska spara och nu blir det inga gudstjänster mer i Sundre om vintern! Av de fem kyrkorna i Hoburgs församling blir det bara Vamlingbo som kommer att ha regelbundna gudstjänster. Tråkigt, det är faktiskt en viktig sammanhållande faktor i vår lilla socken och vi delar systerligt på uppgiften att vara kyrkvärdar (liksom vi faktiskt ganska flitigt besöker gudstjänsterna). Jag tror det är fel tänkt av kyrkan att tro att vi kommer att åka till Vamlingbo. Det blir väl så att vi inte går alls. Utom möjligen på julotta (ska faktiskt bli i Fide som också blir stängd i vinter, liksom Hamra och Öja).

 En sällsynt promenadbild av maken vid Barhage i lördags. DÅ var det Brittsommar!

One comment

  1. Men fy vad dåligt att det inte blir gudtjänster i Sundre kyrka! Då har dom juverkligen inte fattat vad kyrkan är till för. Nu blir jag riktigt besviken. När ska man då gå till sin älskade kyrka?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: