h1

Aniara på Stadsteatern

oktober 22, 2010

Vi dröjde oss kvar i Stockholm för att gå på premiären av Aniara och fira att Stadsteatern funnits i femtio år.

Aniara, då när det begav sig 1959 på Operan minns jag som ett spännande eko i den lilla stad jag växte upp i; Harry Martinsson läste vi i skolan, Nässlorna blomma förstås, och den ambitiösa läraren läste högt ur diktverket Aniara och vi satt som förtrollade. Det var i rymdålderns tid, sputniks och rymdhundar; här fanns någon som satt ord på framtiden och det kaos som väntade med atombomberna.

Konstigt nog känns Aniara lika aktuell som då; poesin handlar om vår egen tid, miljöförstöring, klimathot, människans förstörelse av jorden vi lever på. Stadsteatern satsar stort med 24 man på scenen och 9 i orkestern. Och rymdfarkosten går vi som publik in i, via scenen, när vi letar oss till våra platser och scenografien, utan att avslöja för kommande besökare, är full av överaskningar och absolut genialisk och är en viktig del i den här fantastiska föreställningen. Sören Brunes, en av våra utställare från i somras svarar för den.

Det var länge sedan jag blev så berörd på teatern, musiken av Andreas Kleerup, skådespelarna, idel kända namn från teatern som Dan Ekborg, Lennart Hirdwall, Helge Skoog, Claire Wikholm, Sara Jangfeldt och så förstås den blinda poetissan själv, Helen Sjöholm med några fantastiska vemodiga solonummer som skär rakt igenom .

Ska ni se en enda föreställning i år så är det absolut Aniara som ni ska se!

Ja så for jag hem genom snömoddigt Stockholm och mötte ett Gotland i höstsol med lysande guldgula björklöv. Ännu blommar krasse, rudbeckia och sammetsblomster bland kål och purjo. Jag har idag plockat in morötter och andra rötter, paprika och aubergine. Skönta ha ha fodrade arbetshandskar. Helga är åter från Sardinien, brun och grann. De vitkindade gässen är kvar.

One comment

  1. Dystert, men det återstod en (1) biljett under resterande föreställningar. Stadsteatern borde köra Aniara även på det nya året. Det kan väl inte vara pengar, eller spelårsrestriktioner som hindrar?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: