h1

Kulturrådet har beviljat 48 miljoner till fria teatergrupper

december 8, 2010

154 fria teatergrupper har sökt stöd för sin verksamhet hos Kulturrådet, 75 fick stöd. Mest pengar får Stockholmsområdet, 25,5 miljon alltså mer än hälften av pengarna, sen kommer Malmöregionen med 8 miljoner och Göteborgsområdet med 6,6 miljoner. Norrland får en del, nästan 5 miljoner. Men sen, hela övriga Sverige? De får dela på futtiga 3,8 milj! Och av de 48 miljonerna kommer 150 000 till Gotland, till Unga Roma och deras barnteater. Men själva Romateatern, som är upphovet till att Unga Roma finns, och som vi njutit av i 23 säsonger, de får inte ett öre! Och de är alltså inte heller omnämnda i kommunens kulturkoffert. Jag tycker det är märkligt.

Vad prioriterar då Kulturrådet? Barn och ungdom är oerhört viktigt, mångfald (att spela i invandrartäta områden), internationalisering (samma sak där) regional spridning (det är väl Stockholm-Göteborg-Malmö och Umeå det. Därtill som sista punkt konstnärlig utveckling och förnyelse. En viktig aspekt, som också Kulturrådet tar upp, är genus. Numera finns delat ledarskap för hela 48 ansökningar och 18 har kvinnliga chefer, bara 10 har män, där har verkligen förändringar skett de senaste åren. En manlig chef = inga pengar? (om han inte delar med sig av ledarskapet förstås.)

Jag är kritisk till Kulturrådets satsning på Stockholm, de får ju redan så mycket till institutionsteatrarna. Och jag hade förstås gärna sett att Gotland fått en liten del av kakan, hade man delat upp det per län hade vi fått 2 miljoner. Om man nu menat allvar med ”regional fördelning”. Och jag är osäker om målen verkligen främjar förnyelse och konstnärlig utveckling. Målen är ju desamma inom alla områden som beviljas statligt stöd. Ska vi bara satsa på barn, integrera och vara internationella? Finns inga andra som kan få del av kultur? Kanske kunde man spela teater för ALLA. Måste allt delas upp, segregeras?

Åter igen Romateatern. Som spelar Shakespeare för unga, gamla och barn, ofta med rätt internationell ensemble, lär oss teaterhistoria (Shakespeare igen!)och alltid förnyar och utecklar.

Så blir jag missnöjd när Kulturrådet förnumstigt anger att ”följande personer i referensgruppen inte deltagit i handläggning av det och det ärendet på grund av jäv”. Alla utom kulturskribenten är ju kopplade till olika projekt och de fick förstås sina pengar i alla fall Även fast de inte var med och röstade för sitt (sina) teaterprojekt. Liksom de flesta handläggarna i ärendet, som inte kunnat delta i ”sina projekt” på grund av jäv. Självklart får de projekten ändå sina pengar. Men sånt är svårt. Handläggare och referensgruppsdeltagare är  ju aktiva inom området för att ha nödvändiga erfarenheter och kunskaper. Fast jag såge gärna fler teaterskribenter i referensgrupperna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: