h1

Antikmässa i Maastricht

mars 20, 2011

Det är åter antikmässa i Maastricht och Helga och jag är där! 18-27 mars håller den på och anses vara världens främsta vad gäller antikviteter och nutida konst. Mer än 200 utställare och värdet av de utställda föremålen är cirka 10 biljoner… Här finns de stora mästarna som ännu är i privat ägo och som alltså inte kan ses på museer (i år 3 Frans Hals, en Rembrandt några fina Chagall, ett rum med bara Miro… och här finns enkla porfyrskålar från Egypten tillverkade för sådär 6000 år sedan.
Två identiska dryga 2 meter höga sköldpaddsskåp med draglådor från 1770-talets Neapel -Tänk så mycket sköldpaddor som har gått åt, sa vår guide, och möblerna blev med ens väldigt olustiga), meterhöga lerfigurer från 1700-talets Kina som nickade allvarligt och som en gång funnits i entréen på ett slott och välkomnat gästerna med sitt ödmjuka nickande. En liten ask i guld och lapiz lazuli, ”Pandoras ask” formgiven av Salvador Dali för familjen Weinberg och med hans signatur i diamanter.
Den nutida konsten var kanske ändå roligst att ta del av, några väldigt fina verk av Louise Bourgeois, några Pierre Soulages, Uecker, Heinz Mack, Vaserely…
Vi är nu här för tredje gången. Favoritmontern som alltid är Axel Vervordts i form av ett bibliotek med bekväm soffa, öppen spis och 5 meter höga bokhyllor med vita skinnband och egyptiska skulpturer, masker från Jemen resp. Peru, en romersk skultur, två små fina skulpturer från Anatolien och ett rödlackerat matbord i funkis (Eugene Printz) och nutida konst på väggarna.
Min reflexion när jag går här är att de enkla ting vi har i Livias hus på Körsbärsgården från förhistorisk tid ibland är de samma som här, men i Maastricht får man betala med en nolla mer, minst. Den lycklige ägaren till vår romerska amfora kan t ex köpa ett litet sämre ex i Maastricht för 50 000 i stället för 5 000 som hos oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: