h1

På Gotland finns bara skolskjuts tills man går ut högstadiet. På gymnasium behöver man inte gå.

mars 29, 2011

Idag fyller socknens äldsta, Regina, 96. Tårtkalas förstås. Hon är pigg men använder numera rullator. För balansen tror jag. Vi pratade mycket minnen på kalaset. – Minns du när vi var nere vid Rivet och gjorde upp eld och du stekte fläsk? Den dagen sjöng och trallade du hela dan. Fyra generationer

Jo Regina sjöng mycket. För korna när hon mjölkade. När hon var glad. Eller ledsen. – Jag sjunger nu också. För mig själv, säger hon.

Ikväll var årsmöte i skifteslaget. Vi diskuterade strandskyddet (länsstyrelsens), Översiktplanen (kommunens) och bekymmer som finns i en sådan här avlägsen socken. Som t ex att det idag finns skolbuss till våra två elever i Sundre. I höst försvinner den ena till fastlandet för att fortsätta skolgången där. Den andra som då börjar i tredje ring på gymnasiet får ingen skolskjuts. Hon tar sig inte längre till skolan. På Gotland finns nämligen inte skolskjuts till gymnasieungdom, här räknar man väl med att barnen går ut nian och sedan slutar. På gymnasiet behöver kommunen (regionen) inte ordna skolskjuts. Och om man bor i Sundre där det inte finns allmänna kommunikationer, ja då får man sluta gå i skolan. Eller flytta till Visby och bo inneboende. Problemet är att gymnasiet är i Klintehamn. Och att gymnasisten bor i Sundre för att hon gillar att bo på landet och att rida.

Modern har slitet med regionen och skolan. Bidrag kan dottern få om hon väljer att bo i Visby och resa med skolbussen till Klintehamn. Men hon kan inte få åka skolbuss om hon vill bo hemma och resa till skolan därifrån. Hur dåliga får regionala beslut bli? Prioriterar man att barnen slutar skolan efter nian fast de vill ta studenten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: