h1

Fanns en gård som hette Marpa (Marpes) i medeltidens Sundre?

maj 2, 2011

www.korsbarsgarden.se

kan man läsa om sommarens utställningar i Konsthallen. Dock inte vad som händer på torsdagskvällarna, där är programmet ännu inte riktigt klart. Litterära föredrag i olika former blir det i alla fall.

En läsare har hört göken utanför Visby! Men här är den inte. Istället haglade det i en kvart idag och det är rysligt kallt. Förmiddagsfikat drack vi på terrassen, sen har jag inte varit ute.

Jag jobbar med bildtexter till min nya bok (som handlar om Körsbärsgården och Konsthallen och tankarna vi har kring detta). Några bilder är från Sundre och jag fastnade i texten på två av gravstenarna som står i garaget/gamla prästgården vid kyrkan: en av dem är dekorerad med palmetter och djur och är från tiden 1250. Runorna säger: Rodlaik lät göra stenen och skära (dekorera) över Ro(d)finn, sin broder. På nästa sten från 1400-talet lyder runinskriften: Peter Marpa lät göra denna sten över sin hustru och sina barn.

Men om Rofinn begravdes i Sundre borde han väl ha bott här?  Borde det inte ha funnits en gård som hette något liknande. Som Rofinds?  Och Marpa, var låg det? Marpes. Sådana frågor går jag verkligen igång på. Det är så mycket som är okänt på det medeltida Gotland och Sundre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: