h1

Breakfast at Tiffany´s

juni 10, 2011

En kort regnskur om natten, åska på fastlandet och våldsamt 5-minuters regn mitt på dagen. Välkommet för våra torra grönsaksbäddar. Jag ligger i landen fem minuter efter regnet och rensar ogräs. Då är det allra bäst och rötterna följer med upp! Annars växer det bra, kålen är hög, pumporna breder ut sig, tomater, aubergine och paprika tycks trivas. Över alltihop flyger svalorna…

Vår bok har nog rest till bokbinderiet nu. Midsommarveckan kommer den hit. Då måste vi ha en fungerande distribution, skicka ut recensionsexemplar, ha skrivit presentationer. Det är mycket som förlaget gör i vanliga fall och som nu ligger på oss. Jag skulle behöva en vecka extra innan midsommar.

På väg till Venedig köpte jag en tunn pocket för den händelse Ryan Air inte skulle tillåta att jag släpade på Maja Hagermans blytunga bok (som passagerare är man numera hunsad. Det går inte att läsa det man vill minsann!) Boken jag fann var Truman Capotes Breakfast at Tiffanys. Jag tror den betraktades som en novell när den kom ut och definitivt inte som någon av hans bästa. Men ut kom den och en rejäl succés blev den när den blivit film med Audrey Hepburn i huvudrollen. Den är rolig att läsa och texten är precis som filmens repliker. Jag har sällan läst böcker efter att ha sett en filmatisering och har inte mycket att jämföra med. Men jag trodde att man för det mesta gjorde om bokmanus ordentligt. Icke här. Filmen är som boken. Trots succéen med filmen har boken inte sålts i särskilt stora upplagor. Tror knappast den finns på svenska. Till exempel. Men bra är den och han är väldigt säker i ordvalen Truman Capote. Litet chiclit-aktig inan ordet var uppfunnit. Men det var mycket som han var först med. Ordet faction för fiction och facts t ex. Det var In cold blood som kallades så. Numera är romaner med det epitetet inte ovanliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: