h1

Claes Bäckström på Konstakademien

september 13, 2011

Jag skrev om utställningen i förra veckan. Innan jag varit där. Kände att det var något som jag borde se. Idag fick jag möjlighet. Claes Bäckströms bilder i Tengbomhallen på Konstakademien vibrerar i dis och töcken. Vi ser in i en stillsam värld fylld av vemod och stilla sorg där figurerna lösgör sig och träder fram först efter ett tag. Ett strykbräde, en hotfull sladd från strykjärnet (?) en katt som träder ur det grå.. En detalj av Michelangelos målning av Sixtinska kapellets tak. En kvinna, hans mormor(?) insvept i lila akvarellnyans och flor. Hur se hon ut? Omöjligt att se, men porträttet lockar att verkligen försöka. Tusen och åter blyertstecken, ibland milt förstärka i stilla akvarellnyanser.

Jag köper en av Claes böcker, Sotbrand, heter den. Det är Gunnar Smoliansky som porträtterat Claes hem efter en sotbrand. Över allt en fet grå hinna ur vilken tingen mödosamt träder fram, anas. Så är också bilderna här. Motiven lösgör sig ur diset där jag står. Och jag tror, att ägde jag en sådan bild skulle en hel värld öppna sig, långsamt och försiktigt. Det skulle dröja dagar, veckor. Det vara värt att vänta på.

Helga och jag gör en artikel om Jonas Wickman för en tidskrift. I tjugosju år han han verkat som dekormålare, inget är honom främmande. Renässansens allfrescomålningar, eller Romarrikets, svensk rokoko, tjugotalets klassicism. Jag beundrar hantverket, tekniken, känslan i handen att exakt se, förstå och kunna utföra olika tiders handlag.  När vi var i hans ateljé låg han på golvet och målade en 6 meter lång väv. Kanske en gång taket i ett barockslott?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: