h1

Om eldsjälar på landsbygsskolor. Och på museer

december 15, 2011

– Vi måste höja kvaliteten på grundskolorna säger skolrektorer och politiker i munnen på varandra när man nu förordar nedläggning av 8 skolor på den gotländska landsbygden. Samtidigt står en blänkare i den lokala tidningen om de skolor och klasser på ön som gått vidare i frågetävlingen Vi i femman. Fem av de sju uttagna skolorna ligger på landsbygden (ja bland dem är även en skola som man vill lägga ned). Två är från Visby, varav den ena, Guteskolan, är en friskola. Jag blir alltmer frågande till vad våra skolpolitiker bedömer vara kvalitet. Har det inte med förmågan att lära ut, att få eleverna engagerade, att ge dem lust att lära, att göra? De tycks vara rätt bra på det, de nedläggningshotade skolorna på landsbygden!

Meg Tiveus, tidigare VD för Svenska Spel på Gotland är krönikör i senaste numret av tidskriften KULT, svenskt kulturarv.Hon har deltagit i museernas kulturarvsdagar och skriver om hur museerna måste attrahera och kunna erbjuda upplevelser. Att det ställer krav på nytänkande, entreprenörsskap och passion i jobbet. Att museijobb måste  vara ett sätt att leva. Med besökare och kunder. Att entreprenörerna på museerna måste vara kreativa, tänka nytt och eget. Att de måste vara visionärer och doers. Kort sagt vara eldsjälar och fungera ungefär som  fria företagare. Jag hoppas någon/några från vårt regionala Konstmuseum i Visby var där. Jag vill egentligen inte kritisera dem. De är i en svår ekonomisk sits. Men litet lekfullhet och glöd kostar så litet.

Dagens Horace (Engdahl): ”Seriösa resonemang om konstverk åldras fort. Det som motstår tidens nedbrytning är den ogarderade entusiasmen och den oväntade iakttagelsen (som Ulf Lindhe, min kommentar). Resonemangen däremot verkar efter en tid ohjälpligt preciösa och besvärande…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: