h1

Julrosor och Sundrekalas

december 20, 2011

Trädgårdens julrosor! (Passande nog läste jag i natt Selma Lagerlöfs berättelse Legenden om julrosorna, som blommade i storskogen en enda natt på året, julafton.

Igår hade vi vårt årliga julkalas för Sundreborna. Vi har inte precis blivit fler. Och några fick i år förhinder så vi rymdes vid matbordet i matsalen. Fördelen blev att vi alla kunde tala med varann och utbyta tankar. Det blev ett väldigt trevligt kalas som började redan vid två (med förhandsvisning av den utställning som kommer till påsk och som till del redan är på plats. Glögg i Konsthallen alltså) och vi höll på länge, länge. Suderbonden hade fått en stor hög med fotografier av en som tidigare bodde i socknen (femtio-sextiotal) och nu försökte vi dechiffrera vilka alla var. Ja det fanns ju sockenbor som var med då och för dem var det ju inga problem men för oss andra var det lika kul att se och försöka lista ut vem som var vem. Vi måste fortsätta att se på gamla bilder! Det är så mycket omkring dem, inte bara personen (personerna) utan de berättar också om hur livet var, vad man gjorde, hur man träffades och umgicks. Och framför allt: Att det var ganska många som bodde här då och att det fanns en hel del ungdomar. Men även de som inte kunde komma (norrbonden och hans mamma, väninnan som bor i väst) hade vi långa samtal med per telefon. Det blir en uppdatering av vad som händer här just nu, gemensamma tankar och funderingar. Och vi talade förstås mycket om Sven Sörman. Han har ju alltid varit med på våra kalas!

Idag var en stilla solig dag när jag och dottern och hunden gick över alvret och ner till havet. Det är speciella färger så här års. Gräset har ju vuxit hela hösten och har en vacker gyllengrön ton. Det sneda solljuset intensifierar allt! I morgon är årets kortaste dag. Sen vänder det!

Det ligger ett kort på mitt skrivbord. Det är från en alldeles otrolig liten bokhandel med barn-och ungdomsböcker, Bokslukaren, böcker och baverk för barn, som ligger vid Mariatorget i Stockholm. Ni som ännu har julklappar att inhandla till barn och barnbarn. Gå dit och jag lovar att ni hittar böcker som ni inte visste fanns. Trevlig personal också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: