h1

Storm! Men ännu finns mycket att äta i trädgården

december 29, 2011

Det är första året, tror jag, som inte hararna och kaninerna ätit upp kruskålen, savoy-, bryssel- eller den japanska kålen. Här är ännu grönt och de har väl annat att äta, ringblommor och lejongap blommar på. Julbordet har prytts med blommor och skinkan och köttbullarna fått sällskap med allehanda kålsorter. Även sallad kunde jag ta in från trädgården idag. Fint med Helgas julklappsolivolja från egna lunden på Sardinien!

Vi går långa promenader över alvret och längs havet i sällskap med rovfåglarna. Läser en del, en rolig bok om livet och maten förr i Provence Det äkta Provence av Marianne Zenius Kreutzmann med recept som jag tycker mig känna igen från Sardinien. Vill gärna prova dem här till sommaren. Mycket grönt. Dessutom menar författaren att man skulle kunna odla kikärtor här.. Bra recept på olika tomatröror, jag som fick så väldigt mycket i somras. Och så den magraste lilla soppa när man inte har någonting alls: Aigo-boulido  ung. ”Kokt vatten”. 1 l vatten, 8 vitlöksklyftor, en kvist färsk salvia, 1 lagerblad, 2 msk olivolja, salt efter smak. Kokas en kvart med kryddorna, dessa fiskas upp men man låter vitlöken vara kvar. Hälls i fyra tallrikar med varsin skiva bröd i botten strödda med riven ost. Voilà. Inte nåt överflöd men räddade nog livet på en och annan vid sekelskiftet 1900.

Jag har också läst en av USAs stora, Michael Cunnignghams När natten faller. Ingen märkvärdig bok till innehållet men bra dialog och den känns äkta när den beskriver livet i ett konstgalleri på Manhattan idag.

Imorgon är demonstation, fackeltåg i Visby, för landsbygden. Bussar avgår från hela ön. Samling Södertorg kl 16. Skoluppror!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: