h1

Helgmillum på Bottarvegården

januari 1, 2012

GOTT NYTT ÅR, alla! Nyårsaftonen var solig och vindstilla. Besökare i trädgården ”stängt”-skyltarna till trots. Men det är ju trevligt med gäster.. och trädgården är rätt fin med all prunkande kål, som jag dock i helgen gjort mitt bästa att använda i olika rätter. Det blev ett nyårskalas utan smällare. Grannens hästar gillar dem inte och för övrigt var vår fyrverkeriexpert, sonen Gustav, på annat kalas. Vi sände upp vackra ballonger som flög iväg med ljus inuti över nejden.Våra nyårsaftnar är sig annars lika, vännerna och grannarna  från stan, som vi tillbringade tolvslaget på terrassen till vårt medeltidstorn i Visby med , strömmar ännu till och nu står vi vid midnatt ute på vägen och ser fyrverkerierna i Burgsvik, Hamra och här i Sundre förstås (vems fyrverkerier var det längst ned i söder?), kyrkklockorna ringer och himlens alla stjärnor gnistrar.

Idag lätt duggregn och ”Helgmillumkalas” på Bottarvegården, en tradition som nu pågått i 5-6 år med Ing-Marie Tellström som initiativtagare. Kokkaffe och tjugo sorters kakor, levande ljus och nymanglade linnedukar och värme från öppna spisar och kakelugnar. Bottarves nystartade barnkör underhöll med julsånger. 300 besökare har Bottarve haft idag. Det var FULLT i stugan! Helgmillum, är helgen mellan jul och trettonhelgen när man förr tog långledigt och bara gjorde de nödvändigaste sysslorna på gården. Kalas var det överallt i socknarna. Min bordsgranne, som föddes i Sundre men flyttade därifrån för 50 år sedan, berättade att ALLA hade kalas och att man gick från granne till granne på middag. Han mindes också att det var Julskyltning på Körsbärsgården. Kanske något att ta efter?

2 kommentarer

 1. Hej!
  Är ute och surfar runt lite och kom på Körsbärsgården dit jag var på studieresa aug 2010.(Är med på bild längst till vänster på bänken). Jag fick en röd ärtskida av dig som jag vårdat ömt, den grodde och växte tills vildsvinen kom i trädgården och levde rövare.
  Jag har tänkt så på denna ärta och undrar om det kan vara så att du har någon till i lager. Jag bor på en bergmansgård i Falun som är en del av ”Världarvet Gruvan” och som vi håller på att rusta upp.
  Det skulle vara så roligt att tillföra den till vårt trädgårdsland.

  Vinterhälsningar

  Inger Hermansson
  Öfvre Glamsarvet 90
  791 84 Falun.

  PS: Min dotters blogg: http://36organicm2.blogspot.com/

  //Inger


  • Hej Inger,
   Javisst ska du få en ny ärtskida! Det är en gammal sort som jag tror återfanns i Balticum. Jag har fått den av Stefan Haase i Lau här på ön. Skickar den i morgon!
   Hälsningar
   MaritaKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: