h1

Storm på Gotland

januari 4, 2012

Det har varit några ordentliga stormar på ön i vinter. Den inatt och tidig morgon var nog den kraftigaste, i alla fall här nere på Storsudret. Det går inte att sova när huset rister och dånar. På morgonen gick jag ut för att se att allt stod kvar, att inga träd blåst ned. Allt var som vanligt. Det är förunderligt vad de klarar, träden.

Det stormar också i kyrkans värld på ön. Den nye biskopen Sven-Bertil Fast har det hett om öronen. Till stiftets obligatoriska utbildningsdagar har han låtit bjuda in den engelske biskopen Lindsay Urwin, känd kvinnoprästmotståndare och homofob, som huvudföreläsare. Detta har bland annat få öns kvinnliga präster att gå i taket (de är i majoritet i stiftet). Även vår tidigare biskop Lennart Koskinen är kritisk. Liksom domprosten. Nu har Fast backat så tillvida att han säger att de kvinnliga prästerna inte behöver närvara när den engelske biskopen håller sitt föredrag. (!) Det hade varit mer rejält att tala om för den engelske biskopen att han inte bör komma hit. Nu visar biskop Fast att han står bakom den inbjudne gästen och hans åsikter samtidigt som han ju faktiskt exkluderar mer än hälften av dem för vars skull man har utbildningen och säger att de inte behöver gå dit!

Han har varit i blåsväder förr biskop Fast. Då gällde det att kyrkan på Gotland lurat till sig kyrkoantikvariska medel utan att ha utfört de arbeten de var avsedda för. Kyrkan hade skrivit under att de var gjorda. Den gången erkände han sitt misstag och anmälde sig själv. Han menade sig vara vilseledd och ny på sin post. Han hade skrivit under i god tro. Men det kostade för ön. Innevarande år fick vi inga kyrkorestaureringsmedel alls.

2 kommentarer

  1. Det skulle inte minska läsvärdet av denna blogg med noggrannare kontroll av fakta. Det som biskopen beskylls för beträffande kyrkoantikvariska medel, gjorde sig domprosten skyldig till. Förre biskopen, som nu lämnar synpunkter, var också verksam då. Nuvarande biskop är helt oskyldig till det som hände före hans tillträde.

    Hälsningar
    Anders Jernberg


    • Hej Anders,
      Jag preciserade inte vem som bar ansvaret, nöjde mig med att skriva ”kyrkan”. Jag vet faktiskt inte vem som är ”skyldig”, det har inte gått att utröna. Tråkigt för ön är det i alla fall.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: