h1

Formexmässa, Rysk utställning, Anton Corbijn och Eva Ek Schaeffer

januari 21, 2012

Några dagar i Stockholm, huvudsyftet var det årliga besöket på Formexmässan där Helga köper in hantverk till butiken i kaféet och Jon och jag är rådgivare. Mycket är sig likt från föregående år men en del nya fanns bland de nästan 900 stånden. Vårens tema var In the mood  och färgerna enligt projektledaren var smutsig pastell, vilket fick mig att få lust att vända i entréhallen. Synnöve Mörk (som brukar finnas på ön och hos oss på Körsbärsgården) hade fått uppdraget att forma temautställningen där, som jag gillade. Fågel, fisk eller mittemellan, hette den. Beckmans elever var särskilt inbjudna i år, liksom ett gäng norska konsthantverkare som jag fick lust att se mer av. Trevligt var också den vackert formgivna frukosten till inledningsanförandena i Young Design Café.

Anton Corbijn, en av mina STORA idoler, ville jag förstås se på Fotografiska. Jag är väldigt förtjust i hans bilder av musiker, hur han hör och tolkar musiken och gör bilden ur tonerna. Det blir svårare med konstnärsporträtten. Fina är de förstås, Karel Appel, Jeff Koon, Ed Ruscha, Lucien Freud, Damien Hirst. (Bilden föreställer förstås Damien Hirst) Men de blir inte riktigt de samma. Anselm Kiefer i ruinlandskap var bäst. Annars är bilderna fantastiska, hur de avporträtterades blickar följer en..Gå dit! Och så finns ju Danne Wolgers huvud i brons utanför ingången. Jag gick också nyfiket till Nationalmuseums utställning om ryskt måleri under tzartiden 1860-1900. Intressant, både realismenhos Ilja Repins fattiga arbetarnas situation (slaveriet hade just upphävts) och de vackra porträtten och scenerierna av de välbärgade, litet av Zorn tyckte jag. Så fanns stora sagoliknande skildringar av livet på landet förr med runda kvinnor i röda och vita pälsar och mångmönstrade schalar och kjolar och rakryggade stolta män i skinn, pälsmössa och is i skägg och hår. Färgstarkt, vintrigt och mycket roliga bilder av vardagsliv med snöbollskrig , bröllop, sysslor i byarna på landet av bland andra Sergej Ivanov och Andrej Ryabusjkin.

Ett kort besök bland Eva Ek Schaeffers bildvävar (ja hon bor inte bara i kvarnen på Fårö, det finns en vävstol på Söder också). Där är också starka sprakande fäger och drömska bilder som inte sällan utgår ur en text eller en strof av toner… Hon blir en av våren-försommarens utställare hos oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: