h1

Konst som inte är nyskapande. Om aboriginer

februari 22, 2012

Alla skolorna på ön  utom Hogrän får leva vidare. Nytt beslut av politikerna idag. Det lönade sig med demonstration och fackeltåg ! Och inte minst alla inlägg och artiklar i tidningarna, säkert ett hundratal!

All konstnärliga uttryck, konst och musik, teater, litteratur, uppmärksammas när det är nytt. Idag var det Miriam Bäckström digitala sidenliknande gobeläng av Börje Ahlstedt som clown, 10 m lång. Den är enligt Dan Jönssonett grepp som sticker ut. Något exklusivt.Jag retar mig på att AnnSofie Sidén som välförtjänt fick DN:s kulturpris idag också hamnar i den genren. För det är just det som hon inte är. Det intressanta med hennes konst är just det att hon analyserar konsekvenserna av vår tids snabba scenväxlingar. Hon driver sina uttryck långsamt, borrar, känner efter.

Häromdagen råkade jag se en film om aboriginernas konst i Australien. Linjer, abstrakta rundlar, prickar i jordfärger och mönster som går årtusenden tillbaka. Konstnärerna fortsätter traditionen. En gammal man i rullstol, konstnär, fördes runt i ett nyöppnat museum om deras konst. Han såg förstrött på bilderna. Så plötsligt:- Den här bilden kan jag sjunga, sa han och började långsamt sjunga framför ett av verken. Och jag undrar om även vi hade sådana gemensamma former i konsten en gång. Att tecknen kunde överföras från bild till musik?

I morgon vernissage på Karin Mamma Andersson på Magnus Karlsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: