h1

En vecka på Gotland: Om Visby ringmur, Skymnings gård i Fleringe och hatkampanj mot landshövdingen

mars 7, 2012

Äntligen hemma i Sundre! Jag sitter nu och tittar på en bukett av vintergäck och snödroppar som jag plockat i trädgården och njuter av den fårost Helga och jag köpte på Sardinien (ja hälften stannade hos Evert och Barbro Lindfors i Lacoste). Ute viner vinden. Men snön är borta och det tycks som om mina kronärtskockor överlevt vintern och att alla frön jag satte innan jag for är på väg att ta sig (tack vare Jon).

Jag försöker läsa ikapp lokaltidningarna. Raset på  Visby ringmur är ju veckans riktigt stora händelse. Jag förundras över att okunskapen tycks så stor. Problem med muren har funnits länge, länge. När jag började som länsantikvarie hade vi seminarier med inbjudna experter från Europa som diskuterade lagningar och vådan av cement. (tidigt 80-tal?)  Alla var överens om att den var den stora boven: Muren blev för tät, vatten som letade sig in, kom inte ut igen och sprängde sönder muren när kylan släppte (som nu i mars). Kampanjen kring muren som var, löftena om en miljon årligen till murens underhåll. Arbetsförmedlingen och Ruth Remahls satsning på årlig genomgång (det var väl Allan Larssons förtjänst på den tiden?) Och dåvarande riksantikvarien Margareta Björnstads kampanj med Rädda ringmuren. Museichefen Sven Olof Lindquist och RAGU:S Valdemar Falk som varje år ägnade några dagar åt att verkligen gå runt muren och anteckna behov. Och så dog allt ut. Ingen har brytt sig. Det har varit någon annans bord.

Nu ska tydligen en plan fram och ett program för hur åtminstone raset ska lagas. Ett år ska det ta. Man ska börja i höst. Fel tid förstås. Det finns projektering på hur sådana här skador lagas. Och det ska göras snarast möjligt. I maj är en bra tid. I september ska det vara klart. Därefter är det försent att arbeta med kalkbruk.

Nästa stora händelse är att Skymnings gård i Fleringe med alla sina lamm fått föreläggande om vanvård, en del lamm förs över till de gamla ägarna (de som sålde och gick i pension), en del tas om hand av andra. Många slaktas. Gården är helt vanskött. Skymnings var en mönstergård med blomstrande hantverk på norra ön och många anställda. Nu är den ingenting. En skamfläck.

Landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård och länsstyrelsen har utformat ett program, ”Invandring och integration – utmaningar och möjligheter för Gotlands framtid. Jad tror absolut hon har rätt. Ska ön få fler invånare och bättre ekonomi behövs nya människor. Och det räcker inte med de 30 som tillkommer genom födsel och inflyttning som det är f n. Vad blev följden av detta? Jo en hatkampanj mot landshövding  där hon på nätet kallas landsförrädare, och där insändare tycker hon ska utvisas! En insändare skriver att hon ”kommer att förstöra Gotland”. Jag tror inte mina ögon och öron. Är detta min ö? Var finns detta främlingshat? Vem är det som skriver så? Jag har verkligen svårt att förstå att det finns ett främlingshat och hat mot invandrare på ön. Har aldrig märkt det. Men vi har lägsta antalet invandrare i hela Sverige här, under 5 %. Vi har nog aldrig diskuterat frågorna. Dags att göra det nu!  Här kommer några bilder från min resa till Evert Lindfors i Lacoste i Provence, en annan medeltida stad med ringmur och stenlagda gränder. Kunde inte få in bilderna när jag reste, de kommer nu istället!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: