h1

TEFAF i Maastricht är antik- och konstmässornas säkraste vårtecken

mars 15, 2012

Ett vårtecken är också antik- och konstmässan i Maastricht, den lilla holländska staden på gränsen till Belgien, där man förutom att man en gång beslutat om gemensam valuta i Europa, har världens mest prestigefyllda mässa. I tio dagar varar den, idag var förhandsvisning.
Hit åker handlare, museifolk,som vill komplettera sina samlingar, och konstälskare som nöjer sig med att titta; inte sällan är verken, som exponeras här, väl i klass med dem som ställs ut på museer. I år är 25-årsjubileum. Kanske hade jag väntat mig att det skulle synas mer i montrarna. Några utställare hade gjort temautställningar. Sålunda visade Tornabuoni 35 verk av Lucio Fontana från 1950-60-talen,Image ett annat galleri visade tidiga tuschtecknigar av Andy Warhol. Galleri Kruger visade släktskapet mellan en Ingres-målning och en tidig Picasso och följde upp hur de avbildade höll sina händer och som gick igen och varierades i ett otal händer-målningar (och en skulptur av en hand av just Picasso).
Favoriten sedan länge är Axel Vervoordts monter. Här blandas förhistorisk konst med nutida, som t ex Zero-gruppen från tiden strax efter andra världskriget. En storslagen Antoni Tapies fanns där också. Uråldriga lertavlor med bokstavstecken tillsammans med en liten vit målning av Roman Opalca med sifferkombinationer…ImageImageSkulptur från Jemen och Africa och Mexico och en Jean Arp
I morgon är seminarier på förmiddagen. Vi har redan fått höra att Kina har gått om USA vad gäller konstinköp i världen.
Winston Håkansson (Antikvärlden) är här. Han menar att Sverige är ett bra land att köpa antikviteter i. Priserna är ännu låga och vi har ett bra utbud. Jag kan bara jämföra med ting vi själva köpt under senare år för Livias Hus på Körsbärsgården. Vi har hittat en del ”systrar” och ”bröder” till föremålen. Men prisbilden är väldigt annorlunda mot här.ImageThe Average American av Duane Hanson. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: