h1

Trender i antik- och museivärlden

mars 17, 2012

Dag två på TEFAF i Maastricht inleddes med seminarier om trender i antikvärlden. Kina har gått om USA som den nation som köper mest, men det visste vi redan. I den nya näthandelsvärlden köps och säljs det mer än någonsin men vinsterna blir mindre, föremålen billigare. Och det som saknas är kunskaper om föremålen och experter. Det är generationsskifte och de unga som tar över har inte kunskapen.  Ja detta är kanske inget som är särskilt tydligt på TEFAF. Här köps som aldrig tidigare. Expertisen tycks finnas. Jag talade med några antikhandlare och de menade att de aldrig sålt så bra som detta år. Helga och jag tänkte att vi skulle välja några föremål som vi tyckte riktigt mycket om. Jag tänkte att det skulle bli lätt, i Axel Vervoordts monter finns det som ligger mig nära, som får mina känslor och tankar att vibrera. Men så såg jag en liten cykladisk skulptur, bara 7 cm hög. En kvinnotorso utan huvud med raka breda axlar och armarna hårt knutna runt midjan och hjärtat slog volter!

På kvällen for vi till Amsterdam och här har vi idag informerats om de stora museernas invigningar och vi slås av att aldrig har Amsterdam haft så många besökare och aldrig har så många museer varit stängda för ombyggnad, restaurering. Rijksmuseum, van Gogh-museet, Stedijelik… Och alla ska återinvigas under hösten 2012 eller våren 2013 med helt nya presentationer. Gemensamt för museerna är att de i framtiden bara kommer att visa 5-10 procent av sina samlingar, Huvudnumren. I förföriska inramningar. Men att visa upp föremål som tillsammans berättar om historien, förklarar sammanhang är helt ute. Ett museum skulle aldrig våga hänga sina 1600-talsmålningar i fyra rader över varandra som man gjorde under barocken och som faktiskt sker på TEFAF. 

I vilket fall verkar det bli ett spännande nytt år i museernas värld här i Amsterdam. Denna gång fick vi nöja oss med att vandra runt i tomma nyrestaurerade byggnader där arkitekterna berättade om visioner och lösningar, alltmedan vi avnjöt en storslagen lunch och middag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: