h1

Dags att förstatliga den svenska grundskolan?

mars 26, 2012

Ja det tycker Dagens Nyheter idag på sin debattsida (prof. Per Tullberg generaldirektör på Skolverket 2003-2010). När skolorna kommunaliserades 1991 var den svenska skolan en av de mest centralt reglerade i Europa. Eleverna har aldrig presterat så bra som då. Men man ville effektivisera, skolorna behövde inte vara likformiga. Lokal variation var honnörsordet. Men kunskaperna skulle givetvis vara likvärdiga. Samtidigt med kommunaliseringen uppläts marknaden för friskolor. Idag är nog samstämmigheten rätt stor att skolan varken är likformig eller likvärdig. Att  elevernas kunskaper beror på var skolan ligger, vilken bakgrund eleverna har. Kommunernas satsningar beror på den ekonomi man har. Som kan bli sämre genom konkurrerande friskolor. Mätningar och nationella prov talar sitt tydliga språk. Kunskaperna har försämrats och skillnaderna blivit stora från skola till skola.

Vi var många i upprorståget i december, när ett antal skolor på landsbygden skulle läggas ned, som önskade oss tillbaka till en statlig grundskola. Med alla elevers rätt att få likvärdig kvalitet även när man bor i glesbygd. Skolans kvalitet och elevernas förutsättningar att nå målen får inte hamna i vågskålen när kommunen måste spara pengar och rationalisera. Ett barn med två timmears restid per skoldag har inte likvärdiga förutsättningar. Visst kommunen skyller på friskolorna som till del omöjliggör planering därför att föräldrarna fritt kan välja var eleverna ska gå. Och man väljer förstås den skola som man tror ens barn har bäst förusättningar i.

Det var ändå något fint med den ibland tungrodda statliga grundskolan. Den var solidarisk, alla hade lika möjligheter, skolorna höll samma standard. Det är ju trots allt barnen det gäller, kommande generationer. De är värda ett bättre öde än att bli en bricka i ett ekonomiskt spel.

Tänker jag när jag vandrar bland blåsipporna i änget nere vid Nore i Vamlingbo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: