h1

Silverskatt funnen i Rone men den nyinflyttade näringsidkaren i samma socken är besviken på ön som inte ens öppnat hennes bygglovansökan efter fyra månader.

april 10, 2012

Numera läser jag nästan dagligen i gotlandstidningarna om förtvivlade bygglovssökande som inte får besked från byggnadsnämnden. Max tio veckor har kommunerna/regionerna på sig att besvara en bygglovansökan. Det är lag på att sökande inte ska behöva vänta längre. Här har byggnadsnämndens tjänstemän kommit på affärsidén att inte öppna inkommande ärenden och därmed menar man att man uppfyller lagen. Tio veckor från det att man öppnar inkommande skrivelser, och det kan minsann dröja! Det är nog inte så lagen är tänkt. Idag handlade det om en näringsidkare som sökt lov i Rone för att starta restaurang och matstudio. Tio veckor har passerat sedan länge och hon anar att hon inte alls kommer att kunna starta till sommaren. På samhällsbyggnadsförvaltningen där bygglov hanteras, beklagar man och säger att fallet inte är unikt. Och säger sig ha satt in extra resurser. En sådan resurs är Kundtjänsten i regionens växel som ska kunna bevara oroliga bygglovsansökares frågor. De har inga mandat. Är satta att slussa frågorna vidare till tjänstemän som inte svarar. Säger att de hör av sig till tjänstemännen och att de ringer upp. Tar namn och telefon. Naturligtvis hör inga tjänstemän av sig. Allt är som det varit.

Ja, jag vet. Vi finns där i smeten. Med ett obetydligt ärende som byggnadsnämnden i höstas beslutad skulle vara avgiftsfritt för att vi redan sökt, fått och betalat för ett bygglov men en detalj hade tappats bort och nämnden bad oss komma in med det av dem borttappade materialet. I beslutet stod att det enligt en bygglovparagraf skulle vara utan avgift. Ja, så får vi en räkning i alla fall, poängterar det (för 4 månader sedan), men får påminnelse på påminnelse. Jodå. Jag har kollat. Ärendet, vår protest, har registrerats på byggnadsnämnden. Men man har ingenting gjort. Vårt fall tar ungefär tio minuter att hantera. Det är verkligen en bagatell. men nu har vi väntat i fyra månader och det är inte längre en bagatell och berör flera avdelningar.

Det är oerhört mycket som är positivt med vår ö. Jag tror verkligen vi har bättre miljö här än på de flesta andra håll. Men måste man söka bygglov ska man nog tänka sig för innan man planerar att flytta hit och starta verksamhet. 

I samma socken, Rone hittades under påsken en stor silverskatt på 6000 mynt från 1000-talet. I en åker där man redan i slutet av 1800-talet hittade en nästan lika stor skatt! I morgon är pressen inbjuden och vi får veta mer!

Och på torsdag startar alla trädgårdsodlares favoritmässa. Trädgårdsmässan i Älvsjö. Med föredrag, inspirationsträdgårdar, lökar och knölar från Holland och frön, frön frön…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: