h1

Om nytt Landsbygdsuppror och om kulturen på Gotland

juni 14, 2012

Det jäser på ön i olika sammanhang. Nu ett nytt Gotlandsuppror och demonstration för de höga båtpriserna. Det gäller såväl fraktpriser, som resenärer. Denna gång är det Landsbygdsupproret (som framgångsrikt demonstrerade mot nedläggning av landsbygdsskolor i vintras), LRF, Hushållningssällskapet m fl som står bakom. Vi anser att Gotland skall anslutas till det svenska vägnätet på lika villkor som övriga Sverige är parollen. Att öar skulle ha färjor som var gratis, beslutades efter en trafikutredning på sextiotalet. Men Gotland ”glömdes”, det var väl för stor ö. För några år sedan fastställdes i EU samma sak, men Sverige ”glömde” även denna gång Gotland..

Det är en viktig fråga inte minst för turismen som just nu tycks gå ned. Prisnivån på Gotland är hög p g a frakterna och våra exportmöjligheter blir också lidande. 1 juli blir det demonstration i Visby. I de flesta butiker ligger också listor som man kan skriva på…

Annars förs en diskussion i Gotlandstidningarna om den ”obefintliga” kulturdebatten”. Regionen satsar allt mindre på kulturen, trots att man för inte så länge sedan utlovade kraftigt utökade stöd om man fick del av statens regionala medel (vilket man också fick, en kulturportfölj). Men man glömde att det också innebar förpliktelser från öns sida. Vi har ett bra kulturliv här. Brett. Men behöver definitivt stöd från regionen för att marknadsföra den. Och vi skulle behöva diskutera mer kvaliteten på kulturutbudet. Jag gillar kulturaktiviter av alla de slag. Och att det mesta omskrivs i den gotländska pressen. Men därutöver finns kultur av ett annat slag, som påverkar och förändrar livet på sikt. Som skulle behöva beskrivas, debatteras i media och ibland få stöd för att alls kunna existera på Gotland. Där behövs krafttag av helt annat slag än vad vi förmår ge idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: