h1

Om Gösta Sörman. Och om Sven

januari 11, 2013

Gösta och Sven Sörman levde med sin mamma Emma på en gård här i Sundre. Fadern dog när de var 12 resp 6 år och för dem var det bara att efter bästa förmåga ta itu med de sysslor fadern hade och hjälpa till (det fanns också två äldre systrar). De blev kvar på gården, gifte sig aldrig. Nu är båda döda, det var begravning för Gösta idag i Sundre kyrka. Han blev 87 år.

I rykande snöoväder fördes kistan ut till den nygrävda graven intill brodern som har en båt ristad på sin grav. Prästen talade om hur det är att växa upp i ett landskap som i Sundre. Med havet framför sig från det att man vaknar på morgonen.  Himlen som oändligheten över sig. Att leva ett helt liv med så mäktiga naturintryck. Det var inget romantiskt liv, de levde enkelt och fick arbeta hårt för att klara sig. Men säkert hjälpte det att bo som de gjorde, med havet intill, vart man såg. Jag talade ofta med Sven om det, att leva med havet intill. Att alltid se det, känna sältan i luften. En slags mäktig kraft i ens närhet.

Det är väldigt tomt efter Sven. Nu finns inte heller hans storbror. Jag gjorde ett reportage i en tidning i samband med En dag i Sverige, när många fotografer dokumenterade händelser den dagen, den 3 juni 2003. Kl 1 var jag tydligen hos Sven och Gösta. De hade just satt 450 löpmeter potatis. De låg inte precis på latsidan…bröderna sörman

5 kommentarer

  1. Hej gösta o sven mamma heter Emma Anna var syster mvh Bror


  2. Så rätt. Ändrat!


  3. Minnesvärt: Bröderna Sörmans pedantiskt lagda vedtravar, tvekar att använda en så alldaglig benämning. Det var konstverk!
    Britta Holm, Vamlingbo


    • Ja av de vedtravarna har jag många fina bilder…


  4. Sven och Gösta var de första jag lärde känna när jag flyttade till Sundre för 29 år sedan. Vi hämtade mjölk där och det var många spörsmål som ventilerades i lagårn. Jag saknar dom!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: