h1

Maciej Zaremba och den svenska sjukvården

februari 18, 2013

Visst jag läser två dagstidningar fortfarande. Men det är inte som förr, det är sällan det finns riktiga undersökande reportage som tillför något nytt. Det mesta är en upprepning av det som skalpar omkring i TV, på nätet, i mobilen.

Så kom Maciej Zarembas reportage Vad var det som dödade Herr B och det vänder sig i magen. Här är förklaringen som vi väntat på, alla vi som haft en anhörig som dött av felbehandling, fel medicin, likgiltighet, ständigt nya läkare, borttappade journaler. Maciej skriver om Herr B som dog 2008. Diagnosen var cancer men det var inte det han dog av. Sjukhuset som vårdade: en läkare ansåg hans fall vara kört, tog bort näring gav smärtstillande så att han skulle dö. Aktiv dödshjälp kallas det. Ett annat team (på samma sjukhus) gav pencillin och arbetade för att han skulle bli frisk och gav uppmuntrande rapporter om att han blev bättre!

Herr B hade opererats för cancer (en lyckad sådan) Sen började eländet, han hemsöktes av demoner, slet bort sina sladdar, sparkades och slogs. Olika sprutor och mediciner. Tiden går. Efter 20 dar diagnosticeras Herr B som psykotisk. Hustrun menar att han inte är psykotisk och kräver att få se sjukjournalen. En läkare ser att en av medicinerna Catapresan kan vara orsaken till ”psykosen”. ”Läkemedelsförvirrad förvirring” är nya diagnosen. Men då är det försent. Patienten dör, lungorna hade tagit skada av medicinen, han får blodproppar och till slut hjärnblödning. Han slutade andas efter en cocktail av olika droger (Ketogan, Catapresan, Haldol, Lergigan, Heminevrin, Proofol) som en läkare gav för att få patienten ”lugn”. Under de dagar som Herr B var på sjukhuset hann 82 läkare passera honom, ge medicin, (Han var sjuk i 113 dagar.)   Nu handlar artikeln om ekonomi inom sjukvården. Om att en patient inte får ta mer än 15 min. Och att inte få ha mer än en sjukdom, ett bekymmer åt gången. Att marknaden på sjukhus och vårdcentraler expedierar snabbt vid undersökning men att det kan ta tre månader innan man beviljas operation för sin cancer.  Läs artikeln! Det kommer mer på onsdag!

Att läsa artikeln var för mig att åter igen gå igenom min anhörigas onödiga död, felmedicinering, alla olika läkare som ansåg olika saker men som alltid var pigga på att stoppa i nya mediciner. En kropp som svällde, fick inre blödningar, ett hjärta som inte orkade riktigt trots pacemaker (som för övrigt först var ”oren” med sjukhussjuka och byte av pacemaker som följd förstås!) och alla dessa hundra burkar med piller som ingen visste om de motverkade varann… Jag hoppas innerligt att artiklarna blir en rejäl tankeställare och att de kan leda till förändring.

I den lilla världen fyllde mitt gudomliga äldsta barnbarn 6 och firade med sina nya dagiskompisar i Visby. Starwars lego stod på önskelistan och far och son tycktes trivas bra med presenterna.alvin 6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: