h1

Hos Axel Vervoordt på slottet s´Gravenwezel utanför Antwerpen

oktober 3, 2013

Det är enkelt att resa i Europa. Från Köpenhamn till Amsterdam tar det ungefär 1,5 timme. Biljettpriset är lägre än mellan vår ö och Stockholm. På flygplatsen ligger också tågstationen som sedan tar en på mindre än en timme till Antwerpen i Belgien.
Vi var inbjudna till Axel och May Vervoordt som vi besökte förra hösten. Denna gång för att diskutera ett gemensamt projekt för nästa sommars utställning här på Körsbärsgården. Jag berättar inte än vad det handlar om, men än så länge finns faktiskt möjligheten att det kan gå i lås!
Axel har tillsammans med sonen Boris och dennes sambo Michael Gardner gett ut en bok, Maisons de Lumieres (ungefär Hus i ljus) Texten minner faktiskt en hel del om ett av kapitlen i min bok Visby världsarv som gavs ut för cirka tio år sedan, där jag skrev om hur ljuset förändrar gatubilden, speglar sig i fönstren, återkastar sitt sken på fasaderna på andra sidan gatan, hur material som sten, kalkputs reflekteras olika beroende på ljuset och tiden på dygnet. Detta är då en bok som tar upp samma fenomen i interiörerna till en del hus som Vervoordts varit med om att inreda. !cid_20130930_151808Nästa bok kommer att handla om proportioner (som jag också skrev om i samma bok) och det temat blir förmodligen även temat för Axels nästa utställning på Fortunymuseet under nästa Biennal i Venedig.
Sommaren dröjer sig kvar på kontinenten. Vi vandrade i trädgårdarna runt slottet och såg att deras matpumpor var 10 gånger större än våra… Deras kock gjorde en fantastisk vegetarisk måltid från det som växte i landen.
Middelheim Skulpturpark i Antwerpen blev nästa besöksmål. Det är en enormt stor anläggning, tar en dag att besöka. Här har samlats skulpturer sedan tidigt sekelskifte 1900 (svensken Carl Milles finns med) till idag. Vi hann bli trötta på de tidiga delarna av parken, det är lätt att verk, hus och skulpturer lämnas åt sitt öde. Mycket var övervuxet av ogräs, träden i parken var inte klappade, gångarna delvis igenvuxna. Mycket andades vanvård. Så befriande då att komma in i den nya delen från 2012 där allt sköts minutiöst.. Ledande skulptörer finns förstås på plats: en bro av Ai Weiwei, Philippe van Snick,Roman Signer, Dan Graham, Tony Cragg, Per Kirkeby… Absolut värt ett besök, särskilt som här finns praktiskt taget alla kända skulptörnamn representerade. !cid_20131001_142141!cid_20131001_142106Fin dag att promenera omkring och se allt storslaget. Ändå. Jag föredrar Louisiana med sin glada filosofi, sin medvetna satsning på minst 2 skulpturer av varje konstnär (så att man ska kunna bekanta sig med dem på nära håll).!cid_20130927_134116
Vi lämnade Antwerpen strax före sex och var i Stockholm innan midnatt. Sen tog det förstås ytterligare tid att ta sig till Gotland och Sundre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: