h1

Om känslan som kunskap

juni 2, 2014

Simkas hus

Om känslan som kunskap, skriver Lena Andersson i en kolumn i DN lördag (som vi på landsbygden, läs utanför Stockholm får oss till del en måndag eftermiddag med posten).

Jag får ibland svårt för intellektuella abstraktioner. Jag förstår inte ”i varje läge vill detta jag ejakuleras i hela sin intuitiva känslas egenart” eller  ”även på platser och i situationer där man kunde förvänta sig anonym funktionalitet möter man sålunda i samtidens antydningar till en livshistoria och ett jag ivrigt att berätta om sig själv”.

Jag läser om och läser om. Vill faktiskt förstå. Jag tror att hon har rätt; ”Jaget” den subjektiva upplevelsen och känslan är på väg att ta över i samhället. Objektiva värden, historia, kunskap och samhällsregler försvinner ut, suddas bort och istället kommer JAG KÄNNER OCH DÅ ÄR DET RÄTT. Vem som helst som syns i TV-rutan, i sin pod, i sin blogg, i sin film på Youtube uttrycker sina KÄNSLOR och de är de rätta. Hon drar en rad exempel, Andersson, (som jag faktiskt förstår).

Subjektivismen som odlas i samhället idag har inget att göra med individualism påpekar hon. Subjektivism är något farligt nära det som en gång utspelades under nazismen och fascismen, tolkar jag det som.

Jag tycker det är en viktig artikel. Skulle bara önskat att hon skrev lika rakt och klart som en gång Tage Danielsson….

 

SIMKAS skulptur Tre hus ramponerades av en storm i vintras. Nu är den reparerad och fin. Lycka! Kom och se. Och stort tack till Simon och Karin som jobbade i tre dagar med den innan det var dags för dem att resa till Umeå, Björneborg och Riga i sitt stora viktiga Kulturhuvudstadsprojekt.

One comment

  1. Härligt att höra dina reaktioner på Lena Anderssons artikel. Håller med dig i allt du skriver. Både om innehållet och att hon ibland vränger till det till obegriplighet (för mig). Skönt att inte vara ensam om den subjektiva upplevelsen. … LenaKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: