h1

Asger Jorn Symposium på Körsbärsgården torsdag 7 augusti kl 17.

augusti 3, 2014

I år är det hundra år sedan den danske konstnären Asger Jorn föddes och det firas på flera håll i Danmark och runt om på Europas konstmuseer. Han grundade 1948 gruppen CoBrA (konstnärer från Copenhagen – Bryssel och Amsterdam) tillsammans med bland andra Karel Appel och Corneille. De såg som sin främsta uppgift att frigöra konsten från den västerländska kulturens normer och stilriktningar och det spontanistiska måleriet med starka färgval, barnteckningar, primitiv konst, sagor och mytologi blev inspirationskällorna. Senare fick han en nyckelroll i Situationistiska Internationalen.
En viktig inspirationskälla för Jorn under hans sista tio år var den nordiska medeltida konsten. Han startade skandinaviskt Institut för Komparativ Vandalism (SISV) och inspirerad av den svenske arkitekten och konsthistorikern Erik Lundberg reste han runt i Norden och dokumenterade medeltidens konst efter en egen metod. Det förde honom också till Gotland där han var sommaren 1964 tillsammans med sin partner konstnären Jacqueline de Jong. Gotland grep honom starkt, han är begravd på Grötlingbo kyrkogård enligt sin önskan.
Gotland firar Jorn-jubileet genom att anordna ett Asger Jorn symposium den 7 augusti kl 17 på Körsbärsgårdens Konsthall och Skulpturpark i Sundre, inte långt från platsen han är begravd. Det blir ett samtal med Jacquline de Jong och den danske konstnären och aktivisten Jakob Jacobsen.
Under veckan 4-9 augusti reser BAC med Jacqueline de Jong till de platser hon och Jorn dokumenterade för 50 år sedan och följer upp projektet Komparativ Vandalism. Projektet kallas Scandinavian Mutant Summer Camp och stöds av Konstnärsnämnden. Samtidigt är en utställning med Jorns fotografier att se på Konstmuseet i Visby. 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: