h1

Gotlands blommande vägrenar – ett minne blott?

juni 24, 2015

En gång var vi med rätta berömda för öns prunkande vägrenar; vallmoblom, blåregn, prästkrage, bloddtopp, följt av den ståtliga blå cikorian.

Vägverket på Gotland var föredöme för övriga landet och artiklar i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter skrev lyriskt om prakten och uppmanade till cykelsemester på Gotland. Sveriges Television gjorde program, vem minns inte Hannu Sarenströms vingliga kameradans längs de gotländska vägrenarna? Vägverket formade program och skrev en bok, Vägkanten ( Eric Darfeldt). Direktiv utgick att de gotländska vägrenarna inte fick slås förrän blomstren gått i frö för att värna om artrikedomen.
Gotlänningarna var med rätta stolta över sina vägrenar och blomsterprakt! Naturskyddsföreningen gav Vägverket på Gotland pris för ”rik flora och biologisk mångfald”.
Men minnet är kort och Gotland kan inte längre fröjdas över sina vackra vägrenar. Nu rakas de rena till midsommar för att Vägverkets entreprenörer ska vara klara innan semestern. De senaste åren har det också blivit allt glesare med blommorna, de hinner aldrig gå i frö.
I Sundre finns knappt ett grässtrå mellan väg och vast, blåeld och vallmo som precis höll på att slå ut är borta. Så även cikorian som var på väg. Visst, bilisterna slipper distraktionen av blomprakt och kan koncentrera sig på körningen på 70-vägen. Vägverket kan gå på semester. Men Gotland är faktiskt en stor attraktion fattigare!

IMG_1511

I morgon börjar Körsbärsgårdens kulturaftnar. Först ut är Anita Widén, Allan Larsson, Jan Larsson och Sören Larsson som moderator med Ett solvarv på Storsudret.  Kl 19. VÄLKOMNA!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: