h1

Kjell Espmark imorgon kväll och vernissage lördag med Maline Casta

juli 1, 2015

I söndags var sista Danskommentaren av Kerstin Lindgren i hennes utställning …i rörelse. Nu är den nedplockad och vi väntar med spänning på nästa evenemang, vernissagen på lördag med Maline Casta. En labyrint byggs i en av de stora salarna!
Casta, utbildad vid Tisch School of the Arts i New York (MFA) och Konstfack, är en internationell fågel som arbetat i mer än tio länder och som för tillfället är anställd vid Konstfack i Stockholm. Hennes verk arbetar i gränslandet mellan scenografi, installation och bildkonst, komplexa relationer mellan verklighet och fantasi, där tid och upprepning är viktiga inslag.
”Leken kan vara en alternativ plats. En plats som inte kräver något. En plats som inte mäter i resultat. Något utanför samhället. Människan, Homo Ludens, når genom leken den yttersta formen av frihet, hävdar vissa forskare. Genom den fria fantasin når vi längre än oss själva, bortom verkligheten.”
Casta intresserar sig för vad som händer i rum där vi inte förväntas vara produktiva. Vad händer i leken, i det resultatlösa men samtidigt djupt koncentrerade? Med utgångspunkt i Fredric Jamesons välkända citat ”It’s easier to imagine the end of the world than the end of capitalism” undersöker Maline hur en plats utan klart syfte kan fungera som motor för tankar.
I labyrinten i Konsthallen får vi följa hennes tankar kring fantasin, bli Homo Ludens.ma_st_maline_casta_01_press.tif
Fantasin, menar Casta, är grunden till all samhällsförändring. Kan vi använda fantasin till att bygga en flykttunnel? Inte en som leder till en annan fantasi, utan till en helt ny verklighet?
Konsthallen arbetar ju för närvarande med det treåriga projektet Konst för Alla med stöd av Arvsfonden. Barn och unga behöver utlopp för sin fantasi och kreativitet. I Konsthallen och Skulpturparken utvecklar de sitt seende och sensibilitet, upplever och uttrycker sig i konst med utställande konstnärer och pedagoger. En pedagogik i ständig förändring på barns villkor. Allt som de skapar används i en långsiktig förändringsprocess som utgår från barnen själva, de bygger sin egen kreativa framtid. I Castas gränsland för fantasin får barn och vuxna pröva nya verkligheter. Vi har konstskola varje vecka fram till mitten av augusti där barnen med en pedagog och utställande konstnärer arbetar sida vid sida.
Men först:
Imorgon, torsdag, är litteraturafton med Kjell Espmark som läser Nya dikter kl 19 i Konsthallen. VÄLKOMNA!foto kjell espmark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: