h1

Vatten är förutsättningen för liv. Beslut om Ojnareskogen

augusti 31, 2015

DET REGNAR!
Är det en nyhet? Ja för oss på södraste Gotland är det en stor händelse. Här har praktiskt taget inte regnat i sommar. Körsbärsgårdens trädgård har aldrig varit i större behov av vatten. Bevattningsförbud råder sedan länge på hela ön..
I dag kom beskedet att Regeringen utser Ojnare-skogen på norra Gotland till naturreservat. Det betyder att finska företaget Nordkalk inte kan bryta kalk där som de ansökt om. Katastrof menar Metall och faktiskt även Centern på ön, som jag trodde värnar om naturen. Vad har fått regeringen att gå emot Metall-facket, industrin och alla dem som värnar om de idag hundra anställda vid Nordkalk? Den värdefulla naturen? Jag är inte säker på det. Troligare är det VATTNET. Däruppe ligger norra öns grundvattentäckt . Och om grundvattnet äventyras på Gotland försvinner förutsättningarna för det mesta på ön.
Visst det går att rena Östersjöns förorenade vatten och kanske göra det drickbart. Men om inte?
Vårt stora problem är torkan sommartid. Att grundvattnet inte ska räcka till. Förutsättningen för livet.
Jag tycker det är ett riktigt beslut. För säkerhets skull avsätter Regeringen 100 miljoner till ön för framtida jobb också.
Bröllop i Sundre kyrka är inte så vanligt. Vi är ju bara 24. Men i söndags vigdes Henrik och Elin som äger en av gårdarna här. Fullt i kyrkan förstås och vacket!
Idag var sista dagen för säsongen som vi har öppet vardagar. I september är det helger som gäller för kafé och konsthall. Och så har vi givetvis öppet för skolbesök. Hela året.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: