h1

Ett dygn med Tage Andersen på Gunillaberg

september 7, 2015

Vi öppnade Konsthallen i påskas och har inte hunnit lämna ön sen dess, knappast ens Sundre. Nu är rätta tiden och vi for till Tage Andersen och Gunillaberg. En övernattning i Jons morföräldragård Högakull utanför Vetlanda, sen till Gunillaberg.

Tage stod redan vid spisen och bräserade lammkött som skulle bli vår middag. Vi gick runt och återsåg allt det sköna som han har skapat; liljeängen med hundratals vita, rosa och gula liljor stod ännu i sitt flor! En fin fotoutställning i en av salarna:

”Det handlar om mej!” sa Tage förtjust.

Han rättade till sängöverkastet i sovrummet; perfektionistens skarpa öga, berättade om de nya utställarna. I kvällningen satt vi under kaféets rutiga päll vid levande ljus och himlens stjärnor.IMG_2500IMG_2497

”Vi är sju som arbetar här (och alla samt Jon och jag vid bordet). Jag arbetar för 2, Mattias (som ansvarar för djuren) för 2, Kumiko (kafé, städ m m ) för två och så Ida i butiken. Det blir 7”

De rullade, kryddiga lammrulladerna var förträffliga, Kumiko hade plockat vildhallon till glassdesserten.

Vi gick upp innan solen nådde genom dimman. Mattias hade skurit brödet (grovt bröd innehållande russin och fröer från Danmark) och portionerat ut i hinkar till djuren i de olika hagarna. Nu gick vi med Tage på hans morgontur när han fördelade brödet. (Vi hade med en kasse äpplen som grisarna fick). Hängbukssvinen (ett femtiotal?) stod redan vid sina matho och väntade. ”Våra grispojkar, Prosten, Otto och Monz fanns med, och var de som ivrigast tog sig an äpplena, de har ju vanan från Körsbärsgården. Så vandrade vi till de stora svarta tjurarna, till de ljusa, nästan vita, korna och tjurarna, till pärlhönsen, ardennerhästarna med de nya fölen, till de långhornade getterna som gick tillsammans med långhornade svarta kor, till de små getterna och fåren med ljus päls…. Numera finns också en svart oändligt stilig kalkontupp och hans hönor. Och så en mängd hönor och tuppar och ankor förstås! Vandringen tog nästan två timmar, solen bröt igenom dimman och speglade sig i liljornas och gräsens dagg. Allt var så fridfullt och så oändligt vackert. En bit av paradiset. Till detta Tages berättelser om djuren, om hur han försöker avla särskilt vackra djur i form och färg….

IMG_2507IMG_2526IMG_2558IMG_2544

Ett oförglömligt dygn som skänkte oss vila och glädje och stor skönhet.

Vi borde besöka Tage och Gunillaberg oftare! Kanske nästa gång när kameliorna blommar i hans väldiga orangeri och fåren står instängda för att lamma i det som sommartid är kafé, och snön ligger djup över gården…IMG_2570IMG_2619

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: