h1

På skärtorsdagen kl 14 är vernissage på Körsbärsgården

mars 20, 2016

Körsbärsgården öppnar i påsk. Först ut är två konstnärer som är och har varit verksamma på Storsudret. Årets guldbaggevinnare, (bästa foto)
Gösta Reiland visar stora porträtt Fågel – på armlängds avstånd
och konstnären Stig Sundin (1922-1990) teckningar och akvareller från sina sista två år – Så mycket återstår…
Vernissage är på skärtorsdagen kl 14. VÄLKOMNA!

Gösta Reiland bor sedan drygt tio år i Sundre och har världen som arbetsplats. Han är sedan länge en etablerad fotograf och har under senare år också varit verksam som filmfotograf. Guldbaggen fick han för filmen Flocken.
Projektet Fågel – på armlängds avstånd startade när han deltog i ringmärkning vid Sundre fågelstation. Han höll själv i handen de immigrerande fåglarna som fastnat i fågelskådarnas nät och han kom att se dem som personligheter och beslutade sig för att sätta upp en studiemiljö utomhus och börja fotografera fåglarna i individuella porträtt. Resultatet kan nu ses i Konsthallen.j_4

Stig Sundin hörde till de konstnärer som under tidigt femtiotal gick på Konstakademin och om somrarna for till södra Gotland för att måla. Han köpte en kvarn vid Vennes och blev Sundre trogen under sin levnad.
Han kom att ägna en stor del av sitt liv åt landskapsmåleri och finns bland annat representerad på Nationalmuseum och Moderna museet.
I mars 1988 upptäcktes en stor tumör i hans hjärna, han opererades utan framgång. Han fick två år kvar att leva.
Sjukdomen gjorde honom förlamad i höger sida, han miste mycket av talförmågan. Han fortsatte att måla och teckna, nu med vänster hand. Motiven var ofta från sjukhemmets fönster men bilderna förändrades.
”Jag kan inte ge upp! Det är så mycket som jag måste hinna med!”
Det är en svit gripande bilder i blyerts, krita och akvarell som möter i Konsthallen. Bilderna uttrycker ett annat seende, ett blickande inåt mot andra referenser och världar. Svårigheten att arbeta med ett nytt redskap, vänsterhanden, ger också kraft att bemästra det tekniska. Han kommer på ett sätt närmare sitt eget konstnärskap och det vi alla söker: livets ursprung och kärna.Sundin

Ett byggnadsärende från Storsudret engagerar stora delar av ön, ledare, politiker, insändare. Återkommer snarast och berättar om detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: