h1

Spektakulär utställning på Livrustkammaren

september 21, 2016

En händelse för sådär 25 år sedan: Vi reste på semester till Italien och Florens med alla fyra barnen. ”Det här är ingen badresa sa vi, nu är det museer som gäller”. Vi bodde på ett trevligt nunnekloster i Fiesole och tog bussen ned till stan varje morgon. Till Ufficierna kom vi en tidig morgon för att se världskonsten. Alla gillade faktiskt att gå runt på museet, först några timmar, sen glass, sen några timmar, så lunch osv. Agnes som var 6 år blixtförälskade sig i ett porträtt av en liten flicka, Bianca, Bia, Medici i hennes egen ålder av renässanskonstnären Bronzino. Varje gång vi besökt kafeet återvände vi till familjen Medici innan vi gick vidare för att se Botticellis Våren m m. Vi köpte alla vykort av Medici-familjen som vi kunde hitta i museishoppen och ute på stan, Agnes lekte med bilderna på sängen om kvällarna…

På Livrustkammaren står nu Bianca i fullskalestorlek i den utställning som öppnades i helgen, Renässansmode i papper. Familjen Medici utanför ramen.

Det är en fullständig illusion av renässansen människor som kliver ut ur sina tavelramar och visar upp sig för oss, en förtrollad värld av papper och färg som ögat förtrollas att tro är silke, sammet, spetsar, äkta pärlor, guld och ädelstenar! Den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave är trollkarlen som har skapat världen som möter. Nu visar Livrustkammaren hennes verk för första gången i Sverige och Norden.

Glamour från Florens under renässansen. De historiska dräkterna finns inte längre, porträtten har varit grunden för de Borchgraves arbete. Familjen Medici kliver bokstavligen ut ur ramarna på de porträtt som förevigar dem – de får kropp och gestalt.

En utställning som MÅSTE ses!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: