h1

Konstnären Evert Lindfors är död

november 14, 2016

 Evert Lindfors summerade i somras sitt liv i konsten på Körsbärsgårdens Konsthall, Summa summarum.

Han avled för några dagar sedan i Frankrike.

Lindfors var född i Visby 1927. Redan i sexårsåldern fick han liksom övriga syskon hjälpa till med försörjningen. Han blev tidningsbud. När han var sjutton, lämnade han Gotland för gott, for till Paris och sökte in på Académie de Beaux-Arts och blev sedan blev kvar i Frankrike. För knappt tio år sedan hade han sin sista stora utställning, på Kungliga Konstakademin, men så på sitt nittionde år blev det så ännu en. På hemön.

Lindfors var utan tvekan den störste av nu levande Gotlandsfödda konstnärer med en rad internationella utställningar bakom sig. Så sent som i våras fick han Kungliga Konstakademins pris för sin betydelsefulla gärning:

Evert Lindfors tilldelas Christensen och Ekmans pris för sin långa och betydande gärning för svenskt konstliv. Den hade inte varit möjlig utan hjälp av fransk espri. Skulpturen vittnar om livets tvingande resa utan returbiljett, kantad av förhoppningar, sorger och glädjeämnen, en färd ingen klarar sig utan.

Under större delen av sitt liv bodde han i Lacoste, en medeltida by som klättrar hisnande brant längs Luberonbergen i Provence. Huset var gammalt, ateljéerna rymdes i urgamla stenåldersgrottor. Här samsades hundra och åter hundra porträtt i lera av bondebefolkningen från trakten, skulpterade med den obehandlade leran från omgivningarna, ofta ögonblicksbilder, formade i den stund han betraktade. I somras flyttades de till Gotland. Delar av utställningen förlängs nu och visas under advent på Körsbärsgården.

Han började dock som målare men vännen Torsten Rehnquist fick honom att börja arbeta i lera, att arbeta tredimensionellt och det var som skulptör han fick sitt stora genombrott. Mest känd är Noaks Ark med ett femtiotal fantasidjur, märkvärdiga djur i fantastiska dräkter och hudar som funnit sin form i olika leror, bränningar och syrereduceringar. Förebilderna var allt det skrämmande som han som barn trodde sig se i mörkret längs vägen över Hällarna när han bar ut tidningar. Verket finns i olika varianter både i Sverige och i Frankrike. Ett av dem finns på Gotland, sedan flera år nedpackat i Regionens konstförråd, men den lilla skulpturen Vincent van Gogh finns att beskåda på Almedalsbiblioteket.

Delar av utställningen från i somras kommer på nytt att visas på Körsbärsgårdens Konsthall med början andra helgen i advent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: