h1

Utopier och Luftslott

november 22, 2016

Kort besök i Norrköping för att se Konstmuseets utställning NEXT: UTOPIA. Det handlar om samhällets utveckling och det offentliga rummet, om miljön där vi lever våra liv och om barnens rätt till fri lek. Till del är temat likartat det vi tog del av under Arkitekturbiennalen i Venedig. Omvandlat till ur Norrköpings perspektiv. Eller vilken stad som helst.

Konstnärsduon SIMKA hade varit där och tyckte vi skulle titta på utställarna Mariana Alves silva, Katarina Bonnevier och Therese Kristiansson som med sitt verk Luftslott – när vi bygger den stad vi vill leva i byggt en hel värld i återvunnen plast, segel, paraplyer, vindställ och fläktar. Inspirationen är Niki de Saint Phalle och skulpturen Hon på Moderna Museet., man går in i en fantasivärld av ljus och starka färger, något organiskt som rör sig, andas. En häftig upplevelse för barn och vuxna. Vore absolut underbart att kunna visa hos oss och på andra platser. Men vi blev betänksamma, en vaktmästare måste hela utställningstiden finnas intill, lappa, teipa. Plasten är skör och när det uppstår en spricka faller landskapet omedelbart ihop. Liksom om man inte stänger blixtlåset efter sig när man kryper in i landskapet. Luften går ur, rummen rasar samman. Med ett litet barn därinne kan det få panik när det inte hittar ut. Kvävas?

Törs inte tänka tanken. Men vackert var det! Skulle det kunna uppföras annorlunda, mer hållbart? Utan blixtlås?

”Vår” Maria Miesenberger har just invigt en väldigt fin skulpturgrupp på Drottninggatan vid gamla Kristinaskolan. Hon finns också representerad med flera verk i Konstmuseets utställning.img_7671

Ni som har vägarna förbi Norrköping…

Fina, ganska stilla soligt disiga höstdagar. Vandrar med väninnan som är på veckolångt besök på ön. Det blir mycket gamla promenadstråk kring Nore och ängena. Än är mycket av höstlöven kvar…- Snart kommer vitsipporna, sa hon och det känns faktiskt så.

Nu är jag inte längre Årets kulturpristagare. Idag valde Region Gotland Roland Olsson till årets pristagare. Bra val. Nu har priset gått två år i rad till Storsudret. Vi är bra på kultur!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: