h1

Att vara eller inte vara, om Serviceort Burgsvik

december 11, 2016

Varken Burgsvik, Katthammarsvik eller Lärbro finns med som serviceorter i underlaget till Region Gotlands nya servicestrategi. Det väcker reaktioner, särskilt på södra ön.

– Vi kommer inte att ha samma servicenivå på Gotland utan vissa orter kommer att ha en lägre service, sa regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) när han nyligen kommenterade underlaget till ny servicestrategi i P4 Gotland. Han tycker att det går lika bra med service i Hemse och Slite.

Strategin anger ramar för hur utbudet av skolor, äldreboenden, vårdcentraler, bibliotek och idrottsanläggningar ska se ut på ön i framtiden. Men tre av dagens nio serviceorter finns alltså inte längre med.

 

I Serviceort Burgsvik finns skola, bibliotek och räddningstjänst. Men också en välsorterad livsmedelsaffär, mack och bilverkstad, järnaffär och ett fik. Det finns tandläkare, äldreboende, sten- och möbelfabrik, utlämningsservice från apotek och systembolaget. växthus, fiskrökeri, glasmästeri, gym, frisör, företag för bygg, el, smide och rörmokeri. Och en havsbastu. Frågan är vad som finns kvar om ”Serviceort” försvinner och skolan läggs ned.

En ung barnfamilj är på väg att flytta hit. Ryktet går och nu tvekar de. – Aldrig att vi flyttar om skolan upphör, säger de. Björn Jansson utlovar högre service i Hemse. Men från öns sydspets är det 5 mil (beräknad körtid 50 min.) Alldeles för långt för en 6-åring som börjar skolan. Eller för räddningstjänsten att rycka ut.

Gotland är en glesbygd. Ytterändarna måste ha kvar sina serviceorter annars dör ön. Jovisst, Västerhejde och Väskinde växer. Men de ligger ändå inom mils radie till Visby. Från serviceorten Burgsviks sydspets är det tio mil till stan!

I Norge har man sedan länge bestämt sig för att vara. Hela Norge ska leva, alla delar är lika värda. Glesbygden blomstrar, folk flyttar till landet. I Sverige tvekar man, det är Stockholm som gäller, på Gotland är det likadant.

Gotland huvudsakliga inkomstkälla numera är turistnäringen. Besökarna väljer landsbygden, alla ska se Fårö och Hoburgen. Stränder, raukar, odlingslandskapet och den fria horisonten. I Stockholm vill man ha gotländsk mjölk, lamm, ekologiska grönsaker från öns bönder. Men vi, vad väljer vi? Att lägga ned, att inte vara? Eller ska våra politiker våga behålla servicen (åtminstone skola, räddningstjänst och kollektivtrafik) längst bort från Visby, vågar de satsa på att låta hela ön leva?

Bilderna är från ett demonstrationståg när Burgsviksborna gick man ur huse och for till Visby för att rädda skolan. Det lyckades den gången.

4 kommentarer

  1. Horribelt!


  2. Bra skrivet. Tack
    /Annsofi


  3. Välformulerat, så rätt, så sant. Urbra! Skicka länk till Björn Jansson och de andra i regionstyrelsen – de behöver läsa så att de kanske funderar över vad de håller på med.


    • avvaktar morgondagen…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: