h1

Kommer kulturen på Gotland att försvinna?

december 16, 2016

Gotland har fått en ny kulturplan, häromkvällen diskuterades den inför fullsatt publik. Det är en ambitiös plan kulturförvaltningen gjort, många kulturaktörer har engagerats för att den ska bli bra och vara förankrad. Ledord som delaktighet, villkoren för dem som är kulturskapare och möjligheter växa och skapa nytt genomsyrar. Kulturen ska stärkas, den är en viktig tillväxtfaktor för ön slås fast. Planen godkändes av Regionfullmäktige i höstas.

Just nu undrar jag om Regionen är medveten om innehållet. Att politikerna just fastslagit att konst och kultur är själva kärnan på ön, det som får oss att må bra och utvecklas. Att om det inte vore för kulturen skulle vi knappast heller ha en besöksnäring värd namnet. Tillväxten skulle tyna bort. Få skulle vilja flytta hit.

Samtidigt som man fastslagit att kulturen är en viktig tillväxtfaktor beslutar regionen att man ska skära ned, minska på kulturen med 15 miljoner på tre år. I dagarna redovisades hur: kultur- och fritidsnämnden försvinner, hela förvaltningen sägs upp. På kulturen ska sannerligen sparas.

I januari ska ensamutredaren Jan-Olof Henriksson lämna sitt förslag som än så länge bara redovisats muntligt för berörda.

Tanken är att delar av de anställda återanställs på regionens ledningskontor, att kulturfrågorna ”lyfts” direkt till regionledningen. Men också ledningskontoret ska stöpas om, förste januari får ön en ny förvaltning ”för styrning, stöd och service”. Jag är rädd att konsten och kulturen försvinner, marginaliseras. Det är tveklöst så att om kompetensen inom förvaltningen försvinner (alla de som nu formulerat kulturplanen) finns ingen som driver frågorna. Också om kultur- och fritidsförvaltningen upphör kommer det heller inte att finnas politiker som har kulturen som ansvarsområde och driver frågorna.

Region Gotland befinner sig i ett kärvt ekonomiskt läge. Just därför borde man satsa på kulturen i stället för att strypa, för att få Gotland att blomstra. Också ekonomiskt.

Kanske hade det varit en fördel att föra kulturen direkt under regionledningen. Om kulturen undantagits besparingarna, om våra politiker varit aktiva kulturpolitiker. Så är det inte och risken är stor att såväl den genomarbetade kulturplanen som visionerna går upp i rök.

Idag redovisades SCB:s rapport om medborgarnas förtroende för i kommunerna. Gotland tappar i förtroende och ligger precis på gränsen för att få godkänt. Minskat har man gjort i  år efter år. Lägst förtroende har de unga och det är främst verksamheten som får underkänt.

”Regionens besparingsarbete påverkar”, säger Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson.

Kanske är det helt enkelt så att man satsar på fel saker.img_7916

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: